Efektivitas Daun Singkong (Manihot esculenta) Var. Malang 1 Sebagai Pereduksi Kadar Formalin Pada Udang Putih (Pennaeus vannamei)

Authors

  • Wirawan Wirawan Universitas Tribuawa Tungga Dewi Malang
  • Lorine Tantalu Universitas Tribuawa Tungga Dewi Malang
  • Gatut Suliana Universitas Tribuawa Tungga Dewi Malang

DOI:

https://doi.org/10.25181/jppt.v17i3.305

Keywords:

formalin, fisheries product, saponin, white shrimp

Abstract

Miscarriage of formalin used as preservative agent for highly perishable commodity was remained problem. Among the fishermen and fish seller tend to use this compound to prolong the commodity to avoid decay. Moreover, great protein for human health is common come from fisheries product. Saponin compound could reduce formaldehyde levels in white shrimp. Cassava leaf var. Malang 1 which abandoned in Malang contains saponin compounds 3,8% w/w. This research used white shrimp which are soaked in formalin solution and then soaked in cassava leaf extract. The experimental design was used a completely randomized design (CRD) with 2x4 factorials. The experiment used two factors, there are concentration of cassava leaf extract (3%, 6% and 9%) which 0% as control and soaked time (0, 15, 30 and 60 minutes) store in room temperature. The main focus parameter used formaldehyde test by applied formalin test kit. The result showed that by soaked by using cassava leaf extract could reduce began at 0 minutes and more extremely great reducer in 60 minutes in 3% consentration of cassava leaf extract. 

Downloads

Download data is not yet available.

References

Adawyah, R. 2007. Pengolahan dan Pengawetan Ikan. Penerbit Bumi Aksara. Jakarta

Balitkabi Litbang Pertanian. 2016. Pangan Sehat dan Cantik dari Ubi. http://balitkabi.litbang.pertanian.go.id/. [akses tanggal 31 Juli 2017].

Damayanti, E., W.F. Ma’ruf, dan I. Wijayanti. 2014. Efektivitas Kunyit (Curcuma lunga Linn) Sebagai Pereduksi Formalin pada Udang Putih (Penaeus merguensis) Penyimpanan suhu dingin. Jurnal Pengolahan dan Bioteknologi Hasil Perikanan. Vol 3. No. 1. pp. 98 – 107

Dwimayasanti, R. W.F. Ma’ruf dan P.H. Riyadi. 2014. Efektivitas Larutan Daun Kedondong (Spondias sp.) Sebagai Pereduksi Kadar Formalin Pada Fillet Ikan Bandeng (Chanos chanos Forsk) Selama Penyimpanan Dingin. Jurnal Pengolahan dan Bioteknologi Hasil Perikanan. Vol. 3. No. 2. pp. 44 – 51

Fadhilah, A.P., W.F. Ma’ruf, dan L. Rianingsih. 2013. Efektivitas lidah buaya (Aloe vera) Didalam Mereduksi Formalin Pada Fillet Ikan Bandeng (Chanos chanos Forsk) Selama Penyimpanan Suhu Dingin. Jurnal Pengolahan dan Bioteknologi Hasil Perikanan. Vol. 2. No. 3. pp. 21 – 30.

Gie,K.K. 2005. Mengatasi Bencana Ekonomi Nasional. Dalam HMT Oosunggu. Jakarta. LKSN

Gunawan, D dan Mulyani S. 2004. Ilmu Obat Alam (Farmakognasi). Jilid I. Penerbit Swadaya. Jakarta

Gusviputri, A., NjooMeliana P.S., Aylianawati, dan Nani I. 2013. Pembuatan Sabun dengan Lidah Buaya (Aloe vera) Sebagai Antiseptik Alami. Jurnal Widya Teknik Surabaya Vol.12, No. 1

Harningsih, T dan I.T. Susilowati. 2015. Metode Reduksi Tahu Berformalin Menggunakan Varian Konsentrasi Air Garam yang Ditambahkan dengan Ekstrak Bawang Putih (Allium satiuvum L.). Jurnal KesMaDaSka.

Jannah, M. W.F. Ma’ruf dan T. Surti. 2014. Efektivitas Lengkuas (Alpinia galonga) Sebagai Pereduksi Kadar Formalin Pada Udang Putih (Penaeus merguensis) Selama Penyimpanan Dingin. Jurnal Pengolahan dan Bioteknologi Hasil Perikanan. Vol. 3. No. 1. pp. 70 – 79

Suryadi, H., M. Kurniadi, dan Y. Melanie. 2010. Analisis Formalin Dalam Sampel Ikan dan Udang Segar dari Pasar Muara Angke. Majalah Ilmu Kefarmasian. Vil. VIII. No. 3. pp. 16 – 31.

Published

2018-01-22

How to Cite

Wirawan, W., Tantalu, L., & Suliana, G. (2018). Efektivitas Daun Singkong (Manihot esculenta) Var. Malang 1 Sebagai Pereduksi Kadar Formalin Pada Udang Putih (Pennaeus vannamei). Jurnal Penelitian Pertanian Terapan, 17(3), 170-175. https://doi.org/10.25181/jppt.v17i3.305

Issue

Section

Artikel