Penggunaan Beberapa Tingkat Serat Kasar dalam Ransum Itik Jantan Sedang Bertumbuh

Authors

  • Rudy Sutrisna Jurusan Peternakan Fakultas Pertanian UNILA

DOI:

https://doi.org/10.25181/jppt.v11i3.232

Abstract

This research was conducted to determine the effect of crude fiber level in rations to feed consumption, body weight, body weight gain, carcass weight, breast weight and thigh weights male duck. Male ducks 3 weeks old were divided into four treatments, each treatment ration is repeated four times using four ducks each replication. Ration of treatment given to duck experiment with the level of crude fiber 5, 10, 15, and 20%. Treatment rations containing protein (16%) and ME (2600 kcal/kg). The main source of crude fiber in the diet is fine bran. Data were analyzed using completely randomized design direction, then the test with Duncan Multiple Range Test. The level of crude fiber significantly affect (P<0.05) on average feed intake, body weight, body weight gain, carcass weight and breast weight male duck. Keywords: Male ducks, Crude fiber, Carcas

Downloads

Download data is not yet available.

References

Rudy Sutrisna: Penggunaan Beberapa Tingkat Serat Kasar...

Jurnal Penelitian Pertanian Terapan Vol. 11 (3) 118

Farrell, D. J. 1985. Duck Production Science and Word Practice. D.J. Farrell and P. Stapleton.

Ed. University of New England.

Golian, A. And D. V. Maurice. 1991. Effect of dietary factors on gastrointestinal transit time

(GTT) of food in laying hens. Poultry Science 70: 45 (Abstract).

Ismoyowati, 1999. Pengaruh Pejantan, Induk, Aras Protein Pakan, dan Seks terhadap Pertumbuhan

dan Karkas Itik Lokal. Tesis Pasca Sarjana Fakultas Peternakan. Universitas Gadjah Mada,

Yogyakarta.

Kamal, M. 1984. Nutrisi Ternak 1. Rangkuman. Laboratorium IMT Jurusan Nutrisi dan Makanan

Ternak UGM. Hlm. 132—136.

Leclercq, B and H. de Carvile. 1985. Growth and Body Composition of Muscovy Duckling. In :

Duck Production Science and Work Practice. University of New England.

Setioko, A. R., T. Susanti, D. Zaenuddin, Iskandar dan U. Hidayat. 1995. Kinerja Anak Itik

Mojosari Y6ang Diberi Pakan yang Disimpan Dengan Tepung Zeolit atau Arang Tepung

Tempurung Kelapa. Jurnal Ilmu Peternakan 8 (2) ; 32 – 37.

Sinurat, A. P., Miftah dan T. Pasaribu. 1993. Pengaruh Sumber dan Tingkat Energi Ransum

Terhadap Penampilan Itik Jantan Lokal. Proceeding Seminar Penelitian dan Pengembangan

Ternak. Balitnak, Ciawi. Bogor.

Soeparno. 1994. Ilmu dan Teknologi Daging. Gadjah Mada University Press, Yogyakarta.

Stell, R.G.D. and J.H. Torrie. 1991. Prinsip dan Prosedur Statistika. Suatu Pendekatan Biometrik.

Penerbit PT Gramedia Pustaka Utama. Jakarta.

Sudo dan Duke. 1980. Kinetic of absorption of volatile fatty acids from caeca of domestic turkeys.

J. Biochem. Physiol. 67:231.

Tangendjaja, B., R. Matondang dan J.A. Diment. 1992. Perbandingan itik dan Ayam Petelur pada

Penggunaan Dedak dalam Ransum dalam Fase Pertumbuhan. Majalah Ilmu dan

Peternakan Vol. 2 (4): 137—139.

Tangendjaja, B., Pattyiusra. 1993. Bungkil inti sawit dan pollard gandum yang difermentasi

dengan Rhizopus oligosporus untuk ayam pedaging. Ilmu dan Peternakan. 6 (2): 34—38.

Triyantini, Abubakar, I.A.K. Bintang, dan T. Antawijaya. 1997. Studi Paratif Preferensi, Mutu dan

Gizi Beberapa Jenis Daging Unggas. Jurnal Ilmu Ternak dan Veteriner 2 (3) : 157-163.

Wizna dan E. Mahata. 1999. Penentuan Batas Maksimal Serat Kasar dalam Ransum Sehubungan

Pemanfaatan Pakan Berserat Kasar Tinggi terhadap Pertumbuhan Itik Pitalah. Jurnal

Peternakan dan Lingkungan. Vol 5 No. 01. ISSN 0852-4092. Hlm. 21—26Antawidjaja, T., I. A. K. Bintang, Supriyati, A. P. Sinurat dan I. P. Kompiang. 1997. Penggunaan

Ampas Kirai dan Hasil Fermentasinya Sebagai Bahan Pakan Itik yang sedang Tumbuh.

Jurnal Ilmu Ternak dan Veteriner 2 (3) ; 175 – 180.

Bintang, I. A.K., Sinurat, A. P., Murtisari, T., Pasaribu, T., Purwadaria, T. dan Haryati, T., 1999.

Penggunaan Bungkil dan Produk Fermentasinya dalam Ransum Itik sedang Bertumbuh.

Jurnal Ilmu Ternak dan Veteriner: 4(3): 179—184.

Cummings. J. H., Beatty, E. R., Kingman, S., Bingham, S. A. and Englyst, H. N. 1992. Laxative

properties of resistant starches. Gastroenterology 102: A548.

Published

2017-07-24

How to Cite

Sutrisna, R. (2017). Penggunaan Beberapa Tingkat Serat Kasar dalam Ransum Itik Jantan Sedang Bertumbuh. Jurnal Penelitian Pertanian Terapan, 11(3). https://doi.org/10.25181/jppt.v11i3.232

Issue

Section

Artikel