Penambahan Limbah Organik dalam Pakan untuk Meningkatkan Produksi Telur Burung Puyuh: Literature Review

Authors

  • A R R Agus Pasca Sarjana Universitas Negeri Padang

DOI:

https://doi.org/10.25181/peterpan.v5i1.2901

Keywords:

Egg Production, feed, organic waste, quail

Abstract

Feed is a very important success factor in quail farming. Appropriate feeding can increase the production of quail eggs which are useful for meeting the protein consumption of today's society. Many researchers have tested the use of ratios combined with various kinds of existing organic waste. It aims to find alternative ratios that are useful to reduce the cost of expensive feeds but still produce quail that is productive in terms of laying eggs. This researcher aims to find alternative food in the ratio in the form of organic waste that is useful for increasing the production of quail eggs. This research article uses searches with certain keywords in the last 10 years. The results obtained from 8 articles related to the addition of organic waste in feeds to increase the production of quail eggs. The results of the literature review showed that from 8 articles showed that there was no effect of adding organic waste in the feed to increase quail egg production. Recommendations from the literature review can be used as a reference for future research to find other alternatives in feed to increase quail egg production.

Downloads

Download data is not yet available.

References

Agus, E, S., Edhy, S., Eko, W., Heni, S, P. 2013. Pengaruh penambahan limbah the dalam pakan terhadap penampilan produksi telur burung puyuh. Jurnal Ilmu-Ilmu Peternakan, 23 (1), pp.7-10 Available at: https://jiip.ub.ac.id/index.php/jiip/article/view/119

Amin, N.S., Anggraeni., Dihansih, V. 2015. Pengaruh penambahan larutan ekstrak kunyit (Curcuma domestica) dalam air minum terhadap kualitas telur burung puyuh. Jurnal peternakan nusantara, 1(2), pp.115-125. Available at: http://repository.unida.ac.id/1886/

Amizar, R., Rambe., Ciptaan, G., Djulardi, A. 2021. Performa puyuh (Coturnix coturnix japonica) yang disuplementasi susu bubuk kadaluarsa pada tingkat protein berbeda. Jurnal Peternakan Indonesia, 23(2), pp.208-217 Available at: http://jpi.faterna.unand.ac.id/index.php/jpi/article/view/672

Bayu, G, P., Edhy, S. 2019. Pemanfaatan tepung limbah kepala udang dalam ransum burung puyuh terhadap performan, konversi pakan dan umur pertama kali bertelur. Jurnal Nutrisi Ternak Tropis, 2(2), pp.51-58 Available at: https://doi.org/10.21776/ub.jnt.2019.002.02.4

Imelda, P., Anjar, S., Yadi, P. 2012. Suplementasi tepung jangkrik sebagai sumber protein pengaruhnya terhadap kinerja burung puyuh (Coturnix coturnix japonica). Jurnal Ilmiah Ilmu-Ilmu Peternakan, 15(1), pp.8-14 Available at: https://doi.org/10.22437/jiiip.v15i1.1513

Kamarudinn, A., Nur, S., Ade, M, S. 2020. Pengunaan ekstrak tanaman krokot, kemangi dan mengkudu alternatif pengganti egg stimulan pada burung puyuh (Coturnix coturnix japonica L). Jurnal Ilmu Peternakan, 5 (1), pp.90-97 Available at: http://dx.doi.org/10.52434/janhus.v5i1.1115

Lukluil, M., Sri, K., Isna, M. 2015. Performans produksi burung puyuh (Coturnix coturnix japonica) dengan perlakuan tepung limbah penetasan telur puyuh. Jurnal Ilmu-Ilmu Peternakan, 25(3), pp. 53-58 Available at: https://doi.org/10.21776/ub.jiip.2015.025.03.07

Muhammad, A, Z., Edhy, S., Adelina, A, H. 2017. Pengaruh pemberian tepung bawang putih (Allium sativum L) sebagai feed additive alami dalam pakan terhadap kualitas eksternal dan internal telur pada burung puyuh (Coturnix-coturnix japonica) . Jurnal Maduranch, 2(1), pp.23-30 Available at: http://dx.doi.org/10.53712/maduranch.v2i1.51

North, M. O., dan Bell, D. D. 1990. Commercial Production Manual. (V. N. Reinhold, Ed.) (4th ed.). New York: Avi Book published.

Pratama, Y., Harahap, A, E., Ali, A. 2020. Peforma burung puyuh (Coturnix coturnix japonica) periode grower yang diberi pakan berbahan tepung daun ubi kayu. Jurnal Peternakan Sriwijaya, 9(1), pp.16-25 Available at: https://doi.org/10.33230/JPS.9.1.2020.11510

Sudrajat, D., Kardaya, D., Dihansih, E., Puteri, S. 2014. Performa produksi telur burung puyuh yang diberi ransum mengandung kromium organik. JITV. 19(4), pp.257-262 Available at: http://repository.unida.ac.id/id/eprint/1273

Susan, E, L, G., Lisnawaty, S., Lis, Y. 2015. Substitusi ransum jadi dengan roti afkir terhadap performa burung puyuh (Coturnix coturnix japonica) umur starter sampai awal bertelur. Jurnal Ilmu Hewani Tropika, 4(2), pp.61-65 Available at: https://unkripjournal.com/index.php/JIHT/article/view/72

Syukri, I., Srisukmawati, Z., Safriyanto, D. 2022. Produksi telur burung puyuh (Coturnix-Coturnix Japanica) yang di beri tepung jeroan ikan cakalang. Gorontalo Journal of Equatorial Animals, 1(1), pp.22-29 Available at: https://ejurnal.ung.ac.id/index.php/gijea/article/view/13660

Tambunan, G, M., Sarengat, W., Suprijatna, E. 2013. Pengaruh penambahan kotoran walet dalam ransum terhadap performans burung puyuh jantan umur 0–5 minggu. Animal Agriculture Journal, 2(1), pp.105-113 Available at: https://ejournal3.undip.ac.id/index.php/aaj/article/view/2075

Widya, P, L. 2017. Nutrisi dan Manajemen Pakan Burung Puyuh. Surabaya: Airlangga Press

Wiradmadja, R. W., Piling, M. T., Suharto, Manalu, W. 2007. Umur dewasa kelamin puyuh betina yang diberi tepung daun katuk (Sauropus androgynous L.Merr). Jurnal Animal Production, 9(2), pp.67–72.

Wuryadi, S. 2011. Buku Pintar Beternak dan Bisnis Puyuh. Jakarta: Agromedia Pustaka.

Zahra, A, A., Sunarti, D., Suprijatna, E. 2012. Pengaruh pemberian pakan bebas pilih (free choice feeding) terhadap performans produksi telur burung puyuh (Coturnix coturnix japonica). Animal Agricultural Journal, 1(1), pp.1-11 Available at: http://ejournal-s1.undip.ac.id/index.php/aaj

Downloads

Published

2023-04-08

How to Cite

Agus, A. R. R. (2023). Penambahan Limbah Organik dalam Pakan untuk Meningkatkan Produksi Telur Burung Puyuh: Literature Review. PETERPAN (Jurnal Peternakan Terapan), 5(1), 25-29. https://doi.org/10.25181/peterpan.v5i1.2901

Issue

Section

Artikel