Herbal Supplement of Temulawak (Curcuma zanthorrhiza) Addition to Blood Images and Survival rate Dumbo Catfish (Clarias gariepinus)
indonesia
DOI:
https://doi.org/10.25181/peranan.v3i1.2791Abstract
This final project will be carried out from July to August 2022 Teaching Farm Polytechnic State Polytechnic Lampung for 20 days starting from July to August 2022. This implementation aims to determine the total erythrocytes, leukocytes, and differential leukocytes and the survival of catfish fed with addition of temulawak herbal supplements to the immunity of catfish (clarias gariepinus). Maintenance use round tarpaulin pond with a diameter of 2 m with a stocking of 471 fish/m3 with two treatments namely K (without giving temulawak herbal supplement in feed) and A (supplementation of temulawak herb in feed). that seedThe size used is 5-9 cm. Maintenance is carried out for 20 days. From the results of maintenance on fish with treat the method of adding temulawak herbal supplements to feed, namely the survival rate of 98%, increase the good immune response in the body of the fish, the amount of feed consumption and growth performance, the average valueerythrocytes 2.83 × 106 cells/mm3, leukocytes 48.70 × 103 cells/mm3, lymphocytes 71.71%, neutrophils 16.42%, monocytes 6.14%, platelets116 × 103 cells/mm3 .Downloads
References
Abdullah Y. 2008. Efektivitas Ekstrak Daun Paci-Paci Leucas lavandulaefolia Untuk Pencegahan Dan Pengobatan Infeksi Penyakit MAS Motile Aeromonad Septicaemia Ditinjau Dari Patologi Makro Dan Hematologi Ikan Lele Dumbo Clarias sp. [Skripsi]. Departemen Budidaya Perairan, Fakultas Perikanan dan Ilmu Kelautan, Institut Pertanian Bogor. Bogor
Arief M, Faradiba D, and Al-arief MA. 2015. Pengaruh Pemberian Probiotik Plus Herbal dan Pakan Komersil terhadap Retensi Protein dan Retensi Lemak Ikan Nila Merah (Oreochromis niloticus) Jurnal Ilmiah Perikanan dan Kelautan. 7(2): 202-212.
Anderson, DP and AK. Siwicki. 1995. Basic Hematology and Serology for Fish Health Programs. Phillippines : Fish Health Section, Asian fisheries Society
Astuti A. P. K., S. Hastuti., dan A. H. C. Haditomo. 2017. Pengaruh Temulawak Pada Pakan Sebagai Imunostimulan Pada Ikan Tawes (Puntius javanicus) Dengan Uji Tantang Bakteri. Journal of Aquaculture Management and Technology. 6(3): 10-19
Dontriska., A.D Sasanti dan Yulisman. 2014. Efektivitas Tepung Jintan Hitam (Nigella sativa) untuk Mencegah Infeksi
Aeromonas hydrophila Pada Ikan Patin. Jurnal Akuakultur Indonesia 2(2): 188-201
Fischer U, Ototake M, Nakanishi T. 1998. Life span of circulating blood cells in ginbuna crucian carp (Carassius auratus langsdorfii). Fish & Shellfish Immunology. 8(5):339349.9
Fratiwi, G., I. Dewiyanti dan I. Hasri. 2018. Aplikasi Probiotik dari Bahan Baku Lokal pada Pakan Komersial Terhadap Pertumbuhan dan Tingkat Kelangsungan Hidup Benih Ikan Depik (Rasbora tawarensis). Jurnal Ilmiah Mahasiswa Kelautan dan Perikanan Unsyiah, 3(1): 46-55
Ginting, K., D. Riauwaty, M., dan Syawal, H., 2021. Diferensiasi Leukosit Ikan Lele Dumbo (Clarias gariepinus) yang diberi Pakan Mengandung Kunyit (Curcuma domestica Val.) dan Diinfeksi Bakteri Aeromonas hydrophila. Jurnal Ilmu Perairan (Aquatic Science). Volume 9 No.2 (2021): 116-125
Hastuti, S., dan Subandiyono. (2015). Kondisi Kesehatan Ikan Lele Dumbo (Clarias gariepinus, Burch) yang Dipelihara dengan Teknologi Biofloc. Journal of Fisheries Science and Technology, 10 (2) : 74-79.
Imam, K.N.,M. Riauwaty, dan H. Syawal. (2016). Diferensiasi Leukosit Ikan Jambal Sian (Pangasius hypopthalmus) yang Diberi Pakan dengan Penembahan Estrak Kurkumin Kunyit (Curcumin domestica V.). Junral Online Mahasiswa Fakultas Perikanan dan Ilmu Kelautan, 4
Karmila, U., S. Karina, dan C. Yulvizar. (2017). Ekstrak Kunyit Curcuma domestika Sebagai Anti Bakteri Aeromonas hydrophila pada Ikan Patin Pangasius sp. Jurnal Ilmiah Mahasiswa Kelautan dan Perikanan Unsyiah, 2(1): 150- 157.
Kementrian Kelautan dan Perikanan. (2018). Refleksi 2018 & Outlook 2019. Jakarta. 1-68 hlm.
Kurniawan R, Syawal H, Effendi I. 2020. Efektivitas Penambahan Suplemen Herbal pada Pellet terhadap Pertumbuhan dan Kelulushidupan Ikan Patin (Pangasius hypophthalmus). Jurnal Ruaya, 8(1): 69-76
Kusbiantoro, D dan Y.Purwaningrum. 2018.Pemanfaatan Kandungan Metabolit Sekunder pada Tanaman Kunyit dalam Mendukung Peningkatan Pendapatan Masyarakat. Junral Kultivasi, 17(1): 544-549.
Lestari, E., Setyawati, T.R., Yanti, A. H. 2017. Profil hematologi ikan gabus (Channa striata Bloch, 1793). Protobiont, 6(3) : 283 – 289.
Lestari, M. D., M. Arief., W. H. Satyantini. (2019). Addition of Curcuma (Curcuma xanthorrhiza) as An Antioxidant On African Catfish (Clarias gariepinus) Commercial Fish Feeding. International Journal of Civil Engineering and Technology (IJCIET) 10 (5): 380-385
Mutrikah., H. Santoso dan A. Sauqi. 2018. Profil Bioaktif pada Tanaman Temulawak (Curcuma xanthorriza Roxb) dan Beluntas (Pluchea indica Less). Bioscience Tropic, 4(1): 15-21.
Prellia, D., Tang, M.U., dan Rusliadi. (2016). Pengaruh Penambahan Probiotik dengan Dosis yang Berbeda Terhadap Pertumbuhan dan Kelulushidupan Ikan Bawal Bintang (Trachinotus blochii, Lacepede). Skripsi. Fakultas Perikanan dan Ilmu Kelautan Universitas Riau.
Rahma, F., W., G. Mahasri dan L., Sulmartiwi. 2015. Pengaruh Pemberian Ekstrak Sargassum sp. Dengan Pelarut Metanolpada Pakan terhadap Jumlah Eritrosit dan Diferensial Leukosit Ikan Lele Dumbo (Clarias gariepinus). Jurnal Ilmiah Perikanan dan Kelautan. 7 (2): 213-217.
Rosidah., ID. Buwono, W. Lili, IB. Suryadi, dan AR. Triandika. 2019. Ketahanan Ikan Lele Sangkuriang, Clarias gariepinus Burchell 1822 terhadap Aeromonas hydrophila Pasca Pemberian Ekstrak Daun Kelor (Moringa oliefera) melalui Pakan. Junrnal Iktiologi Indonesia, 19(1): 97-113.
Rustikawati, I. 2012. Evekstifitas Ekstrak Saragassum sp. Terhadap Diferensiasi Leukosit Ikan Nila (Oreochromis niloticus) yang Diinfeksi Streptococcus iniae. Junal Akuatika 3(2) : 125-134
Sari, M.S. (2019). Pengaruh Pemberian Enzim Papain pada Pakan Terhadap Pertumbuhan dan Kelangsungan Hidup Benih Ikan Bawal Air Tawar (Colossoma Macropomum) pada Sistem Resirkulasi. Jurnal Online Mahasiswa; 1-13
Simanjuntak, DH., Herpandi, dan SD. Lestari. 2016. Karakteristik Kimia dan Aktivitas Antioksidan Kombucha dari Tumbuhan Apu-Apu (Pistia stratiotes) selama Fermentasi. Fishtech 5(2): 123-133
Sulistyowati, E., B. Irma, dan S. Urip. 2010 . Suplementasi Level Temulawak (Curcuma Xantorrhiza) yang Berbeda dalam Konsentret pada Sapi Frisien Holland: 15 pengaruhnya terhadap Total Digestible Nutrient (TDN) Ransum. Jurnal Sains Peternakan, 5(1): 20-26
Susantie D., dan U.N. Manurung. (2019). Penambahan Ragi Roti (Saccharomyces cereviceae) dan Kunyit (Curcuma domestica Val) pada Pakan untuk Meningkatkan Pertumbuhan dan Imunitas Ikan Budidaya di Pulau Kawio Kabupaten Kepulauan Sangihe. Jurnal Ilmiah Tatengkorang 3 (1): 66-71
Syawal, H., Ayu. N.,P., dan N. Asiah. 2017. Buku Teknologi Tepat Guna ―Pakan Jamu untuk Ikan Budidaya‖.Pekanbaru : UR Press. 143 hal.
Syawal, H., M. Riauwaty, Nuraini, dan S. Hasibuan. 2019. Pemanfaatan Pakan Herbal (Jamu) untuk Meningkatkan Produksi Ikan Budidaya. Dinamisia-Jurnal Pengabdian Kepada Masyarakat, 3: 188-193
Utami, D. T., S. B. Prayitno., S. Hastuti., Santika. 2013. Gambaran Parameter Hematologis pada Ikan Nila (Oreochromis niloticus) yang Diberi Vaksin DNA Streptococcus iniae dengan Dosis Berbeda. Journal of Aquaculture Management and Technology, 2(4): 7-20.
Downloads
Published
How to Cite
Issue
Section
License
Copyright (c) 2022 Jurnal Perikanan Terapan

This work is licensed under a Creative Commons Attribution-ShareAlike 4.0 International License.
Authors who publish with Jurnal Perikanan Terapan agree to the following terms:
Authors retain copyright and grant the Jurnal Agro Industri Perkebunan right of first publication with the work simultaneously licensed under a Creative Commons Attribution License (CC BY-SA 4.0) that allows others to share (copy and redistribute the material in any medium or format) and adapt (remix, transform, and build upon the material for any purpose, even commercially) with an acknowledgment of the work's authorship and initial publication in Jurnal Agro Industri Perkebunan.
Authors are able to enter into separate, additional contractual arrangements for the non-exclusive distribution of the journal's published version of the work (e.g., post it to an institutional repository or publish it in a book), with an acknowledgment of its initial publication in Jurnal Agro Industri Perkebunan. Authors are permitted and encouraged to post their work online (e.g., in institutional repositories or on their website) prior to and during the submission process, as it can lead to productive exchanges, as well as earlier and greater citation of published work.