Analisis Risiko Produksi Pada Industri Kecil A.M Tahu di Desa Menanggal Mojokerto Menggunakan Metode FMEA

Authors

  • Tania Erika Sabela Universitas Trunojoyo Madura
  • Aminah Happy Moninthofa Ariyani Universitas Trunojoyo Madura
  • Amanatuz Zuhriyah Universitas Trunojoyo Madura

DOI:

https://doi.org/10.25181/jofsa.v9i1.3931

Keywords:

FMEA, Small Industry, Production, Risk

Abstract

A.M Tofu is a factory engaged in a small industry producing tofu. The A.M Tofu industry faces several significant challenges, ranging from fluctuations in the price of soybean raw materials, a short shelf life products, and manual production process. The study aimed to identify the causes of risk and analyze the level of priority risk in the production process. The data source in this study is primary data obtained through direct observation and interviews using questionnaires. The analysis method used was descriptive quantitative with fishbone diagram and Failure Mode and Effects Analysis data analysis techniques. Based on the results of risk identification using the fishbone diagram, it can be seen that there are seventeen production risks in the A.M. Tofu industry, including material input, machinery, human resources, methods, and the environment. The results of the RPN critical value is of  the highest priority risk, namely the mixing of impurities with soybeans during the grinding process, lack of care in handling raw materials so that raw materials are spilled, the wrong amount of tofu pieces and the provision of vinegar doses. Further research is recommended to analyze effective mitigation strategies in the tofu industry with relevant data analysis methods.

Downloads

Download data is not yet available.

References

Aeni, N., Rahayu, E. S., Adi, R. K., & Antriyandarti, E. (2021). Analisis Risiko dan Distribusi Pendapatan Budidaya Bandeng (Chanos chanos) Kabupaten Pati. Agriekonomika, 10(1), 27–37.

Azura, R., Nazaruddin, Suherman, Umam, M. I. H., & Nur, M. (2024). Analisis Kualitas Produk Tahu dalam Upaya Meminimalkan Produk Cacat Menggunakan Metode Six Sigma dan Fuzzy FMEA Pada Pabrik Tahu Pak Budi. Jurnal Perangkat Lunak, 6(1), 66–80.

Bangun, U. (2021). Peran Pabrik Tahu dalam Meningkatkan Kesejahteraan Masyarakat pada LIngkungan VIII Kelurahan Pekan Kuala Kecamatan Kuala Kabupaten Langkat. Jurnal Wahana Inovasi, 10(1), 1–7.

Dewa, D., Roga, A. U., & Doke, S. (2023). Gambaran Faktor Risiko Kecelakaan Kerja Pada Pekerja Pabrik Tahu Di Kota Kupang Eunike. Pancasakti Journal of Public Health Science and Research, 3(3), 202–210.

Failenggo, E., & Sumantika, A. (2021). Analisis Risiko Pada Proses Produksi Pabrik Tahu Kharisma. Computer and Science Industrial Engineering (COMASIE), 5(4), 30–39.

Firdausya, R., & Fauziyah, E. (2021). Dampak Program Gerakan Pakan Mandiri Terhadap Pendapatan dan Risiko Bisnis Usaha Budidaya Lele. Agriscience, 2(1), 219–238.

Haris, A., Hasanuddin, A., & Irwan, A. A. (2024). Inovasi Pengembangan Industri Susu Tahu Cenderawasi di Kota Makassar. Celebes Journal of Community Services, 3(2), 273–280.

Hilary, D., & Wibowo, I. (2021). Pengaruh Kualitas Bahan Baku Dan Proses Produksi Terhadap Kualitas Produk PT. Menjangan Sakti. Jurnal Manajemen Bisnis Krisnadwipayana, 9(1), 19–26.

Koespratiwi, A. F., Rahayu, D. K., & Widada, H. D. (2021). Analisis Strategi Mitigasi Risiko Pada Usaha Pembuatan Roti. Matrik: Jurnal Manajemen & Teknik Industri Produksi, 21(2), 111–126.

Kusrianto, A. (2019). Fungsi Statistika untuk Menganalisis Data. PT Elex Media Komputindo.

Macura, D., Laketić, M., Pamučar, D., & Marinković, D. (2022). Risk Analysis Model with Interval Type-2 Fuzzy FMEA – Case Study of Railway Infrastructure Projects in the Republic of Serbia. Acta Polytechnica Hungarica, 19(3), 103–118.

Maharani, L. R., Budiharti, N., & Hariyanto, S. (2024). Analisis Penerapan Sistem Enterprises Resource Planning Pada Proses Produksi Tahu di Pabrik Tahu RDS. Jurnal Valtech, 7(2), 332–338.

Negara, N. L. G. A. M., & Ningrat, N. M. N. (2020). Gambaran Risiko Bahaya Kerja pada Pabrik Tahu di Kelurahan Tonja. Bali Health Journal, 3(2), 565–569.

Patradhiani, R., Yasmin, & Prastiono, A. (2019). Identifikasi dan Pengendalian Risiko Penyebab Penyakit Akibat Kerja (PAK) Pada Industri Tahu Pong Goreng Palembang. Integrasi Jurnal Ilmiah Teknik Industri, 2(5), 41–48.

Paz-Yépez, C., Gavilanes-Tomala, M., Palmay-Paredes, J., Medina-Galarza, G., Guerrero-Luzuriaga, S., & Martí, B. V. (2024). Effects of Organic Acid Coagulants on the Textural and Physical – Chemical Properties of Tofu. Applied Sciences, 14(19), 1–11.

Pramesti, M., Subagyo, H. S. H., & Aprilia, A. (2019). Perencanaan Ulang Tata Letak Fasilitas Produksi Keripik Nangka dan Usulan Keselamatan Kesehatan Kerja Di UMKM Duta Fruit Chips, Kabupaten Malang. Agrisocionomics: Jurnal Sosial Ekonomi Dan Kebijakan Pertanian, 3(2), 150–164.

Pratama, D. R., & Faritsy, A. Z. Al. (2024). Implementasi Six Sigma dan Fault Tree Analysis dalam Peningkatan Kualitas Produk Tahu. Jurnal Teknologi Dan Manajemen Industri Terapan, 3(3), 304–312.

Prayoga, R., & Lubis, M. M. (2024). Analisis Risiko Produksi Usahatani Padi Organik. Jurnal Sosial Ekonomi Pertanian, 20(3), 317–326.

Purba, S., Sihombing, S., & Parhusip, P. T. (2023). Analisis Tata Letak Fasilitas Produksi Pada Pabrik Tahu Anugerah Cipta Nusantara Di Kecamatan Medan Selayang Medan. Jurnal Manajemen Dan Bisnis, 23(1), 45–64.

Romadhona, S., & Patricia, S. B. (2020). Teknologi Diversifikasi Produk Tahu di Desa Sumbersalak Kelurahan Kranjingan Kecamatan Sumbersari Kabupaten Jember Untuk Meningkatkan Pendapatan Rumah Tangga. Warta Pengabdian, 14(1), 23–31.

Saleh, M., Dharma, D. G. S., Banjarnahor, J. M., Nugroho, M. K. F., & Sari, P. (2023). Analisis Pengendalian Kualitas Menggunakan Metode Lean Six Sigma Produk Tahu Mentah (Studi Kasus Tahu Sumedang Permata). Jurnal Logistica, 1(2), 1–10.

Saleh, Y., Haryono, D., & Kurniawan, M. A. (2023). Kinerja Produksi Agroindustri Tahu di Desa Gadingrejo Kabupaten Pringsewu. Journal of Food System and Agribusiness, 7(2), 123–131.

Sidik, M. A. M., & Fauziyah, E. (2021). Pengelolaan Risiko Pada Usaha Pengolahan Kopi “UD Princess” Di Kabupaten Pamekasan. Jurnal Agribisnis Terpadu, 14(2), 257–278.

Srirahayu, E., & Saleh, H. M. (2021). Analisis Biaya Pemeliharaan Peralatan Produksi Pada Pabrik Tahu Super Afifah Di Kota Palu. Jurnal Ilmu Manajemen Universitas Tadulako (JIMUT), 7(2), 97–106.

Sudaryantiningsih, C., & Pambudi, Y. S. (2022). Penyusunan Draft Standar Operasional Prosedur (SOP) Produksi Tahu dengan Prinsip Good Manufacturing Practice (GMP) yang Disesuaikan dengan Protokol Kesehatan Covid-19 (Studi Kasus pada Pengrajin Tahu di Krajan, Mojosongo, Surakarta). Intelektiva, 3(10), 178–190.

Suherman, A., & Cahyana, B. J. (2019). Pengendalian Kualitas Dengan Metode Failure Mode Effect and Analysis (FMEA) dan Pendekatan Kaizen untuk Mengurangi Jumlah Kecacatan dan Penyebabnya. Seminar Nasional Sains Dan Teknologi, 1–9.

Sumantika, A., Prasetyo, B. A., & Sirait, G. (2024). Mitigasi Risiko pada Proses Produksi Tahu Menggunakan Pendekatan Metode Failure Mode and Effect Analysis dan Risk Priority Number. Jurnal Surya Teknika, 11(1), 40–45.

Syafira, R. Z., Anwar, S. H., & Rozali, Z. F. (2022). Pengendalian Mutu Crude Palm Oil (CPO) Dengan Metode Control Chart dan Failure Mode and Effect Analysis (FMEA) Pada Pabrik Kelapa Sawit PT.XYZ. Jurnal Teknologi Dan Industri Pertanian Indonesia, 14(2), 63–71.

Syamsiah, Y. A., & Kurniawan, A. (2023). Analysis of The Risk of Silk Tofu Production in Small Enterprise. Tekmapro: Journal of Industrial Engineering and Management, 18(2), 107–115.

Tegar, F., & Susilawati. (2023). Analisis Penerapan Keselamatan Pekerja Terhadap Risiko Bahaya di Pabrik Tahu Sumedang Putri Deli. Journal of Media, Sciences and Education, 2(3), 119–126.

Wahyuningrum, D., & Aisyah, S. (2023). Do Government Policies and Socioeconomic Conditions Affect Income Inequality? Economics Development Analysis Journal, 12(1), 13–25.

Yahman, M. B., Profita, A., & Widada, H. D. (2020). Analisis Risiko dan Penentuan Strategi Mitigasi Pada Proses Produksi Beras. Matrik: Jurnal Manajemen dan Teknik Industri Produksi, 20(2), 67–78.

Downloads

Published

2025-04-30

How to Cite

Erika Sabela, T. ., Happy Moninthofa Ariyani, A. ., & Zuhriyah, A. . (2025). Analisis Risiko Produksi Pada Industri Kecil A.M Tahu di Desa Menanggal Mojokerto Menggunakan Metode FMEA . Journal of Food System and Agribusiness, 9(1), 15-26. https://doi.org/10.25181/jofsa.v9i1.3931

Issue

Section

Artikel