Analisis Respon Penawaran, Permintaan Dan Harga Ubi Kayu Di Provinsi Lampung

Authors

  • Varingan Prianando Tambunan Universitas Lampung
  • Wan Abbas Zakariya Universitas Lampung
  • Yaktiworo Indriani Universitas Lampung

DOI:

https://doi.org/10.25181/jofsa.v7i1.2562

Keywords:

Supply response, TSLS (Two Stage Least Square), cassava

Abstract

The purpose of this study was to analyze the factors that influenced the response of supply, demand and price of cassava in Lampung Province. The type of data used is secondary data with a time series for 15 years, from 2006 to 2019. The analytical method used is the Two-Stage Least Squares Analysis Method or TSLS with several equations used, namely cassava production or supply equation, cassava demand for cassava and tapioca industries, and farmer-level cassava prices in Lampung Province. The research found  factors that significantly influenced the cassava supply response in Lampung Province were the variables of harvested area and cassava productivity, the factors that significantly influenced the cassava demand response for the cassava industry were cassava price growth variables, loan interest rate variables, and the amount of cassava demand for the cassava industry in the previous year, while the factors that significantly influenced the cassava demand response for the tapioca industry were the variable tapioca price ratio at the tapioca industry level, factory labor wages, the price based on diesel fuel, technology, loan interest rates, and the amount of cassava demand at the tapioca industry level in the previous year, the factors that influence the response of cassava prices at the farmer level were the supply and demand for cassava.

Downloads

Download data is not yet available.

References

Anggraesi, J., Ismono, R. H., & Situmorang, S. (2020). Pendapatan dan faktor-faktor yang mempengaruhi produksi ubi kayu manis dan pahit di Kecamatan Seputih Banyak Kabupaten Lampung Tengah. JIIA Vol 8, No 2, 226-233.

Anggraini, N., Harianto, & Anggraeni, L. (2017). Analisis Pendapatan dan faktor produksi usahatani ubi kayu berdasarkan pasar yang dipilih petani. JoFSA Vol 1, No 1, 12-20.

BPS Provinsi Lampung. (2020). Statistik Harga Produsen Pertanian Subsektor Tanaman Pangan, Hortikultura, dan Perkebunan Rakyat tahun 2020 . Lampung: BPS Provinsi Lampung.

BPTP KALTIM. (2015, Oktober 08). Manfaat Unsur N, P, dan K bagi Tanaman. Retrieved from www.kaltim.litbang.pertanian.go.id: http://kaltim.litbang.pertanian.go.id/ind/index.php?option=com_content&view=article&id=707&Itemid=59

Chudori, V. N. (2012). Relevansi isi kurikulum kompetensi keahlian teknik konstruksi batu dan beton di SMKN 5 Bandung dengan kebutuhan industri . Bandung: Repository UPI.

Fitriana, M. D., Zakaria, W. A., & Kasymir, E. (2019). Analisis efisiensi produksi usahatani ubi kayu di Kecamatan Natar Kabupaten Lampung Selatan. JIIA Vol 7, No 1, 22-27.

Ginting, M. S., Ginting, R., & Lubis, S. N. (2014). Faktor-faktor yang mempengaruhi nilai tukar petani ubi kayu (Studi kasus : Desa Tadukan Raga, Kecamatan Stm Hilir, Kabupaten Deli Serdang, Provinsi Sumatera Utara). Jurnal USU.

Iswara, R. (2021). Efisiensi teknis dan ekonomis usahatani ubi kayu di Kabupaten Lampung Tengah. Tesis. Bandar Lampung: Universitas Lampung.

Kementrian Pertanian. (2012). Pedoman Teknis Pengelolaan Produksi Ubi Kayu Tahun 2012. Jakarta: Direktorat Budidaya Aneka Kacang dan Umbi.

Kristian. (2013). Determinan produksi, konsumsi dan harga ubi kayu Indonesia . Kelitbangan Vol 3, No 2, 1-23.

Kristian, & Surono, S. (2013). Faktor-faktor yang mempengaruhi produksi, konsumsi dan harga ubi kayu di Indonesia. Kelitbangan, 1-20.

Limbong, H. C. (2017). Faktor-faktor yang mempengaruhi ketersediaan dan konsumsi makanan berpati (ubi kayu, ubi jalar dan tapioka) di Kota Medan. Skripsi. Medan: Repositori Institusi Universitas Sumatera Utara (RI-USU).

Lipsey, R. G. (1995). Pengantar Mikro Ekonomi. Jakarta: Binarupa Aksara.

Mishra, S. B., & Alok, S. (2017). Handbook of Reasearch Methodology. India: Educreation Publishing.

Nova, D. E. (2015). Analisis faktor-faktor yang mempengaruhi ketersediaan pangan di Provinsi Aceh. Aceh: ETD Unsyiah.

Pamuji, A. H. (2011). Analisis faktor-faktor yang mempengaruhi produksi ubi kayu di Jawa Timur . Skripsi. Surabaya: Repository Unair.

Pemerintah Provinsi Lampung. (2020, August 19). Antisipasi Krisis Pangan, Gubernur Arinal Canangkan Gerakan Diversifikasi Pangan dan Ekspos UMKM Pangan Lokal. Retrieved from https://lampungprov.go.id/: https://lampungprov.go.id/detail-post/antisipasi-krisis-pangan-gubernur-arinal-canangkan-gerakan-diversifikasi-pangan-dan-ekspos-umkm-pangan-lokal

Pipitpukdee, S., Attavanich, W., & Bejranonda, S. (2020). Impact of climate change on land use, yield and production of Cassava in Thailand. Agriculture Vol 10, No 402, 1-14.

Prabowo, I. W., Haryono, D., & Affandi, M. I. (2015). Strategi pengembangan usahatani ubi kayu (Manihot utilissima)di Kecamatan Menggala Kabupaten Tulang Bawang. JIIA VOl 3, No 1, 48-56.

Puteri, G. A. (2009). Analisis respon dan proyeksi penawaran ubi kayu di Indonesia. Tesis. Bogor: Repository IPB.

Putri, A. A. (2019). Analisis faktor-faktor yang mempengaruhi produksi dan tataniaga ubi kayu di Desa Galuga Kecamatan Cibungbulang, Kabupaten Bogor. Skripsi. Malang: Respository UB.

Seta, A. P. (2019). Optimalisasi Agroindustri Tapioka di Kabupaten Lampung Tengah (Kasus Pada PT Unggul Mekar Sari, Kecamatan Rumbia, Kabupaten Lampung Tengah) Tesis. Lampung: Universitas Lampung.

Zulkarnain. (2017). Analisis Strategi Pengembangan Pemasaran dan Nilai Tambah Tiwul Instan. JoFSA, Vol.1, No.1, 1-11.

Downloads

Published

2023-08-01

How to Cite

Prianando Tambunan, V., Abbas Zakariya, W. ., & Indriani, Y. . (2023). Analisis Respon Penawaran, Permintaan Dan Harga Ubi Kayu Di Provinsi Lampung. Journal of Food System and Agribusiness, 7(1), 1-12. https://doi.org/10.25181/jofsa.v7i1.2562

Issue

Section

Artikel