Daya Saing Ekspor Pati Ubi Kayu Provinsi Lampung

Authors

  • Nur Syavira Rahmalia Putri Universitas Lampung
  • Novi Rosanti Universitas Lampung
  • Zainal Abidin Universitas Lampung

Keywords:

Competitiveness, ISP, Porter’s diamond model, RCA

Abstract

This study analyze comparative and competitive advantages export of Lampung Provincecassava starch. The data used secondary time series data for period 2009-2020. The methodused is quantitative descriptive method. Data analyses used revealed comparative advantage(RCA), the trade specialization index (ISP), and the Porter's diamond model. Research wasconducted on March-June 2021. The result showed that Lampung Province cassava starchhas comparative advantage or strong competitiveness with an average value RCA 16,92. TheISP value shows a result of 0,69 or in a growth position and Lampung Province tends to bean exporter of cassava starch. In terms of competitive advantage Lampung Province hasweak competitiveness because the main component do not supported each other.

Downloads

Download data is not yet available.

References

Anggraini, N., Harianto, H., & Anggraeni, L. (2017). Analisis Pendapatan Dan Faktor Produksi Usahatani Ubikayu Berdasarkan Pasar Yang Dipilih Petani (Study Kasus Petani di Kabupaten Lampung Tengah). Journal of Food System & Agribusiness, 1(1), 12–20. https://doi.org/10.25181/jofsa.v1i1.80

Asriani, P. S. (2010). PERDAGANGAN UBIKAYU INDONESIA DI PASAR DUNIA (Indonesia Cassava

Trade in World Market). Jurnal AGRISEP, 9(2), 184–196. https://doi.org/10.31186/jagrisep.9.2.184196

Asriani, P. S. (2011). Analisis Daya Saing Ekspor Ubi Kayu Indonesia. J. Agroland, 18(1), 65–70.

Badan Pusat Statistik. (2020). Statistik Indonesia 2020. Indonesia: Badan Pusat Statistik.

Basri, F., & Munandar, H. (2010). Dasar-Dasar Ekonomi Internasional: Pengenalan dan Aplikasi Metode Kuantitatif. Jakarta: Kencana.

Dinas Ketahanan Pangan Tanaman Pangan dan Hortikultra Provinsi Lampung. (2017). Ada Ubi Kayu yang Hasilkan 102 Ton Ha, Cocok untuk Pangan Alternatif Saat Pandemi Covied 19.

Dinas Ketahanan Pangan Tanaman Pangan dan Hortikultra Provinsi Lampung. (2019). Usulan Tenaga Harian Lepas Lingkup Kementerian Pertanian menjadi ASN-PPPK Penyuluh Pertanian.

Diphayana, W. (2018). Perdagangan Internasional. Yogyakarta: Deepublish.

Fitriana, M. D., Zakaria, W. A., & Kasymir, E. (2019). Analisis Efisiensi Produksi Usahatani Ubi Kayu Di Kecamatan Natar Kabupaten Lampung Selatan. Jurnal Ilmu-Ilmu Agribisnis, 7(1), 22.

https://doi.org/10.23960/jiia.v7i1.22-27

Jannah, E. M. (2012). Kabupaten Lampung Tengah Farm Profit Analysis and Houschold ’ S Income Distribution of Cassava Farmers in Tapioca Agroindustry. Litbang Pertanian, 95–105.

Kristian. (2016). Determinan Produksi, Konsumsi, dan Harga Ubi Kayu. Jurnal Kelitbangan, 3(1), 1–23.

Manihuruk, E. M., Harianto, H., & Kusnadi, N. (2018). Analisis Faktor Yang Memengaruhi Petani Memilih Pola Tanam Ubi Kayu Serta Efisiensi Teknis Di Kabupaten Lampung Tengah. Jurnal AGRISEP : Kajian Masalah Sosial Ekonomi Pertanian Dan Agribisnis, 17(2), 139–150.

https://doi.org/10.31186/jagrisep.17.2.139-150

Natanegara, R. P. (2016). Analisis Daya Saing Ubi Kayu Olahan di Pasar Internasional. Jakarta: Skripsi. Universitas Islam Negeri Syarif Hidayatullah.

Piyachomkwan, K., & Tanticharoen, M. (2011). Cassava Industry in Thailand Prospects. The Journal of the Royal Institute of Thailand, 3, 160–170.

Prabowo, I. W. H. B., Haryono, D., & Affandi, M. I. (2015). STRATEGI PENGEMBANGAN

USAHATANI UBI KAYU (Manihot utilissima) DI KECAMATAN MENGGALA KABUPATEN

TULANG BAWANG. Jurnal Ilmu-Ilmu Agribisnis, 3 (1), 1–9.

Pramesti, F. S., Rahayu, E. S., & Agustono, A. (2018). Analisis Daya Saing Ubi Kayu Indonesia Di Pasar Internasional. SEPA: Jurnal Sosial Ekonomi Pertanian Dan Agribisnis, 14(1), 1.

https://doi.org/10.20961/sepa.v14i1.21034

Putri, V. A. (2021). Kelayakan Usaha Industri Tepung Tapioka Rakyat (ITTARA) Rukun Santoso di

Kabupaten Lampung Timur. Lampung: Skripsi. Universita Lampung.

Sabaruddin, S. (2014). Perkembangan Daya Saing Ekspor Ri-China Selama Periode 1985-2010: Suatu Pelajaran Bagi Indonesia. Buletin Studi Ekonomi, 18(2), 153–175.

Sari, A. P., Ismono, R. H., & Adawiyah, R. (2020). Analisis Pendapatan, Persepsi, Dan Minat Petani Dalam Berusahatani Ubi Kayu Di Kecamatan Sukadana Kabupaten Lampung Utara. 8(3), 490–495.

Suryana, A. (2007). Kebijakan dan program penelitian mendukung tercapainya swasembada kedelai dan ubi kayu. Inovasi Teknologi Kacang-Kacangan Dan Umbi-Umbian Mendukung Kemandirian Pangan Dan Kecukupan Energi, 1–15.

Tambunan, T. (2004). Perdagangan Internasional dan Neraca Pembayaran. Jakarta: PT. Pustaka LP3ES.

Yi, F. J., Munandar, J. M., & Irwanto, A. K. (2019). Analisis Daya Saing dan Strategi Ekspor Singkong Olahan Indonesia ke China. Jurnal Manajemen Dan Organisasi, 9(2), 91–101.

https://doi.org/10.29244/jmo.v9i2.26093

Downloads

Published

2022-10-31

How to Cite

Syavira Rahmalia Putri, N. ., Rosanti, N. ., & Abidin , Z. . (2022). Daya Saing Ekspor Pati Ubi Kayu Provinsi Lampung . Journal of Food System and Agribusiness, 6(2), 192-200. Retrieved from https://jurnal.polinela.ac.id/JFA/article/view/2256

Issue

Section

Artikel