Penggunaan Tepung Limbah Organik Pasar Sebagai Pengganti Dedak dalam Ransum Ternak Itik Petelur
DOI:
https://doi.org/10.25181/jppt.v11i3.235Abstract
Organic waste materials such as flour market (TLOP) have the potential to be used as a substitute for rice bran in poultry rations. This study aims to determine the level of efficiency and effectiveness TLOP in the ration on production of laying ducks levels and quality of duck eggs. The experiment was conducted using Completely Randomized Design with four treatment and 38 replicates each. This type of treatment is replacement of rice bran in the ration with TLOP as: a) 0% (P-0), b) 10% (P-10), c) 20% (P-20) and 30% (P-30). Used 160 ducks consisting of 152 females ducks and 8 males were placed in 8 cages and each filled in 20 ducks were 19 females and 1 male ducks. Observations made during three months and the observed parameters are included the percentage of the daily egg production and egg quality. The results showed that the highest daily production of eggs contained in the treatment of P-30 (average 80.5%), but not significantly different (P>0.05) with P-0 (79.1%) and P-20 (77, 1%) but significantly different (P<0.05) with P-10 (75.2%). Observation of the quality of the eggs they did not look real difference, except in the quality Haught Unit (HU) and egg yolk color index. Haught Unit (HU) increase from 87 to 92, while egg yolk color index change from 14** to 14***. Concluded that TLOP can be used as a substitute for bran feed material up to 30% in the rations of laying ducks Keywords: Organic waste materials, Bran, laying Ducks, egg production, egg qualityDownloads
References
Jurnal Penelitian Pertanian Terapan
Jurnal Penelitian Pertanian Terapan Vol. 11 (3)
Suryahadi, B. Bakrie, Amrullah, B. V. Lotulung dan R. La Side. 2003. Laporan Akhir Kajian
Tehnik Suplementasi Terpadu Untuk Meningkatkan Produksi dan Kualitas Susu Sapi Perah
di DKI Jakarta. Balai Pengkajian Teknologi Pertanian Jakarta.
Susangka, I., K. Haetami dan Y. Andriani. 2007. Evaluasi Nilai Gizi Limbah Sayuran Produk Cara
Pengolahan Berbeda dan Pengaruhnya Terhadap Pertumbuhan Ikan Nila. Fakultas Perikanan
dan Ilmu Kelautan, Universitas Padjajaran, Bandung.
Suwindra, Astiningsih, Suarjaya, Laksmiwati, A. Wiyana. 1994. Pengaruh cara pemeliharaan
terhadap kualitas telur itik Bali, Mojosari dan Alabio pada masa produksi pertama. Laporan
Penelitian. Fakultas Peternakan. Universitas Udayana. Denpasar. BaliBachtar Bakrie, Umming Sente dan Dini Andayani: Penggunaan Tepung Limbah Organik Pasar...
Jurnal Penelitian Pertanian Terapan Vol. 11 (3) 166
Bakrie, B., D. Andayani, M. Yanis dan B.V. Lotulung. 2005. Perbandingan Tingkat Produksi Itik
Petelur Dengan Pemanfaatan Bahan Pakan Lokal dan Penambahan Konsentrat Dalam
Ransum. Jurnal Pengembangan Peternakan Tropis. Special Edition, November 2005. Book I:
Manajemen Produksi. Fakultas Peternakan Universitas Diponegoro, Semarang. Hal.: 47 –
Haqiqi, S.H. 2008. Mengenal Beberapa Jenis Itik Petelur Lokal (Sebuah Essay). Fakultas
Peternakan. Universitas Brawijaya Malang.
Indrasti, R., Y. Sastro, B. Bakrie, I.P. Lestari, G.B. Soedarsono, E. Sugiartini, A. Saenab dan
Winarto. 2007. Laporan akhir : Kajian pemanfaatan limbah sayuran dan buah-buahan
sebagai pupuk organik cair dan pakan ternak. Balai Pengkajian Teknologi Pertanian. Jakarta.
Ketaren, P.P. dan L.H. Prasetyo. 2000. Produktivitas itik silang MA di Ciawi dan Cirebon.
Prosiding Seminar Nasional Peternakan dan Veteriner. Pusat Penelitian Peternakan. Bogor.
Hal. 198-205.
Ketaren, P.P. 2002. Kebutuhan gizi itik petelur dan itik pedaging. Wartazoa.12(2): 37 – 46.
Losada, H., R. Bennett, J. Vieyra, R. Soriano, J. Cortes and S. Billing. 2001. Recycling of Organic
Wastes in East of Mexico City by Agriculture and Livestock Production System.
http://www.ias.inu.edu/proceedings/icibs/icmfa/losada.
Maliyati, S.A., A. Sulaeman, dan F. Anwar. 1992. Pengolahan Pangan Tingkat Rumah Tangga.
Departen Pendidikan dan Kebudayaan. Dirjen Pendidikan Tinggi. Pusat Antar Universitas
Pangan dan Gizi. PB, Bogor.
Mathius, I.W. dan A.P. Sinurat. 2001. Pemanfaatn bahan pakan inkonvensional untuk ternak.
Wartazoa. 11(2): 20 – 31.
National Research Council. 1994. Nutrient Requirement of Poultry. National Academic Press.
Washington, D.C. USA.
Prasetyo, L.H. dan T. Susanti. 2000. Persilangan timbal balik antara itik Alabio dan Mojosari:
periode awal bertelur. Jurnal Ilmu Ternak Veteriner. 5(4): 210-215.
Raharjo. 1985. Nilai gizi cangkang udang dan pemanfaatannya untuk itik. Prosidings Seminar
Peternakan Dan Forum Peternak Unggas dan Aneka Ternak. Pusat Penelitian dan
Pengembangan Peternakan, Bogor. Hal: 97-102.
Rusmana, D., Abun dan D. Saefulhadjar. 2007. Pengaruh Pengolahan Limbah Sayuran Secara
Mekanis Terhadap Kecernaan dan Efisiensi Penggunaan Protein Pada Ayam Kampung
Super. Lembaga Penelitian universitas Padjajaran. Bandung.
Sastro, Y., B. Bakrie dan S. Aminah. 2002. Potensi Pupuk Kompos Sampah Kota Pada Sistem
Budidaya Pertanian di Perkotaan. Prosiding Seminar Nasional Pemanfaatan Teknologi
dalam Upaya Memantapkan Pertanian Perkotaan. Pusat Penelitian dan Pengembangan Sosial
Ekonomi Pertanian. Bogor. Hal.: 81 – 89.
Steel, R. G. D. dan J.H. Torrie. (1991). Prinsip dan Prosedur Statistik: Suatu Pendekatan
Biometrik. P.T. Gramedia Pustaka Utama. Jakarta.
Andayani, D., M. Yanis, Y.C. Rahardjo, B. Wibowo dan B. Bakrie. 2000. Uji adaptasi teknologi
pemberian pakan hemat dan efisien untuk itik petelur di DKI Jakarta. Prosidings Seminar
Nasional Pemanfaatan Teknologi Spesifik Lokasi Ekoregional Sumatera-Jawa. LPTP
Natar. Lampung. Pusat Penelitian Sosial Ekonomi, Bogor. Hal.: 479 – 491.
Andayani, D., M. Yanis dan B. Bakrie. 2001. Perbandingan produktivitas itik Mojosari dan itik
Lokal pada pemeliharaan secara intensif di DKI Jakarta. Prosiding Seminar Nasional
Teknologi Peternakan dan Veteriner. Bogor, 17 – 18 September 2001. Pusat Penelitian dan
Pengem-bangan Peternakan, Bogor. Hal.: 533 – 541.
Bakrie, B., P.Setiadi, B. S. Utomo dan H. Wijayanti. 2001. Penggunaan cacing tanah (Lumbricus
rubellus) sebagai bahan pakan sumber protein dalam ransum itik petelur. Jurnal Produksi
Ternak. Edisi khusus: Buku I, Februari 2001. Fakultas Peternakan Universitas Jenderal
Soedirman. Purwokerto. Hal.: 172 – 182.
Bakrie, B., D. Andayani, M. Yanis dan D. Zainuddin. 2003. Pengaruh penambahan jamu ke dalam
air minum terhadap preferensi konsumen dan mutu karkas ayam buras. Prosiding Seminar
Nasional Teknologi Peternakan dan Veteriner. Pusat Penelitian dan Pengembangan
Peternakan. Bogor. Hal.: 490 – 495.
Downloads
Published
How to Cite
Issue
Section
License
Authors who publish with this journal agree to the following terms:
- Authors retain copyright and grant the journal right of first publication with the work simultaneously licensed under a Creative Commons Attribution License that allows others to share the work with an acknowledgement of the work's authorship and initial publication in this journal.
- Authors are able to enter into separate, additional contractual arrangements for the non-exclusive distribution of the journal's published version of the work (e.g., post it to an institutional repository or publish it in a book), with an acknowledgement of its initial publication in this journal.
- Authors are permitted and encouraged to post their work online (e.g., in institutional repositories or on their website) prior to and during the submission process, as it can lead to productive exchanges, as well as earlier and greater citation of published work (See The Effect of Open Access).
Ciptaan disebarluaskan di bawah Lisensi Creative Commons Atribusi-BerbagiSerupa 4.0 Internasional.