Rendemen dan Skrining Fitokimia pada Ekstrak Daun Sanseviera sp.

Authors

  • Whika Febria Dewatisari Universitas Terbuka
  • Leni Rumiyanti Jurusan Fisika Fakultas Matematika dan Pengetahuan Alam Universitas Lampung
  • Ismi Rakhmawati Jurusan pendidikan biologi Fakultas Pendidikan Matematika dan Pengetahuan Alam Universitas Lampung

DOI:

https://doi.org/10.25181/jppt.v17i3.336

Keywords:

Rendemen, Sansevieria sp, Phytochemical screening.

Abstract

The aims of this research was determined from yield analysis on the leaves extract of Sansevieria trifasciata and Sansevieria cylindrica. It was also determined by the presence of bioactive compounds that have the potential as antioxidants (phytochemical screening) on the leaves extract of S. trifasciata and S. cylindrica.The method used was a stratified extraction method with three types of solvent, ie non-polar solvent in the form of N Hexan; A semi-polar solvent of Aceton; And a polar solvent of Ethanol. The identification of six types of phytochemical compounds, the triterpenoid and steroid compounds, saponins, phenols, flavonoids, quinones and alkaloids. The result of rendement analysis showed that S. trifasciata yield was higher than S. cylindrica. The yield of S. trifasciata was 7.89 % and S. cylindrica 6.79%. The result of phytochemical compound analysis obtained three phytochemical compounds contained in S. trifasciata, named triterpenoid group compounds and steroids and flavonoids. Meanwhile, the results of the analysis of phytochemical compounds contained in S. cylindrica also obtained three phytochemical compounds, namely triterpenoid compounds and steroidal groups and alkaloids.

Author Biography

Whika Febria Dewatisari, Universitas Terbuka

Dosen Jurusan Biologi FMIPA Universitas Terbuka. Pangkat : Lektor/IIIc

References

Arjadi, F. dan P. Susatyo. 2010. Regenerasi Sel Pulai Langerhans Pada Tikus Putih (Rattus norvegicus) Diabetes Yang Diberi Daging Rebusan Mahkota Dewa (Phaleria macrocarp Boerl). Fakultas Kedokteran Universitas Jendral Soedirman. Banyumas.

Bangham AD, Horne RW. 2006. Action of Saponins on Biological Cell Membranes. Journal Nature. 196:952-953.

Bhat, S. V., B. A. Nagasampagi and S. Meenakshi. 2009. Natural Products :Chemistry and Application. Narosa Publishing House. New Delhi.India.

Bintang, I.A.K, Sinurat A.P, dan Purwadaria T. 2007. Penambahan Ampas Mengkudu sebagai Senyawa Bioaktif terhadap Performans Ayam Broiler. JITV. 12(1):1-5.

Fessenden. 1982. Kimia Organik. Erlangga. Jakarta.

Harbourne, J.B., 2002, Metode Fitokimia : Penuntun Cara ModernMenganalisis Tumbuhan, Diterjemahkan Oleh K. Padmawinata Dan I.Soediro. ITB. Bandung.

Juniarti, D. Osmeli dan Yuhernita. 2009. Kandungan Senyawa Kimia, UjiToksisitas (Brine Shrimp Lethality Test) dan Antioksidan (1,1-diphenyl-2-pikrilhydrazyl) dari Ekstrak Daun Saga (Abrus precatorius l.). Makara Sains, 13(1):50-54.

Kar P, Laight D, Shaw K. M, Cummings M. H. 2006. Flavonoid Rich Grapeseed Extracts: A New Approach in High Cardiovascular Risk Patients. International Journal Clin Practice. 60(11):1484-1492.

Lombogia, Budiarso, dan Bodhi. 2016. Uji Daya Hambat Ekstrak Daun Lidah Mertua (Sansevieriae trifasciata folium) Terhadap Pertumbuhan Bakteri Escherichia coli dan Streptococcus sp). Jurnal e-Biomedik. 4(1):24-29.

Nurhayati, T, D. Aryanti, dan Nurjanah. 2009. Kajian Awal Potensi Ekstrak Spons Sebagai Antioksidan. Jurnal Kelautan Nasional. 2(2):43-51.

Prabowo, A.Y, T. Estiasih, I. Purwatiningrum. 2014. Umbi Gembili (Dioscorea esculenta L.) sebagai Bahan Pangan Mengandung Senyawa Bioaktif. Jurnal Pangan dan Agroindustri. 2(3):129-135.

Philip, Kaeena, Valivittan, dan Kumar, G. 2011. Phytochemical Screening And Antimicrobial Activity of Sansevieria roxburghiana Schult And Schult F. Middle-East Journal of Scientific Research. 10(4): 512-518.

Putranti, Ristyana Ika. 2013. Skrining Fitokimia dan Aktivitas Antioksidan Ekstrak Rumput Laut Sargassum duplicatum dan Turbinaria ornata dari Jepara. Tesis.Universitas Diponegoro. Semarang.

Raharjo, TJ. 2013. Kimia Hasil Alam. Pustaka Pelajar. Jogjakarta.

Rahimah, R. 2015. Karakteristik Simplisia dan Skrining Fitokimia serta Uji Aktivitas Antioksidan dan Ekstrak Etanol Daun Lidah Mertua (Sanseviera trifasciata var. laurentii). Universitas Sumatera Utara. Medan.

Riyanto, E.I, Widowati I., dan Sabdono, A. 2013. Skrining aktivitas antibakteri pada ekstrak Sargasum polycystum terhadap bakteri Vibrio harveyi dan Micrococcus luteus di Pulau Panjang Jepara. Journal of Marine Research 1(1):115- 121.

Robinson, Trevor. 1995. Kandungan Organik Tumbuhan Tinggi. Edisi keenam. Terjemahan Kokasih Padmawinata. FMIPA ITB. Bandung.

Sani, R.N., Fithri C.N., Ria D.A., dan Jaya M.M. 2014. Analisis Rendemen dan Skrining Fitokimia Ekstrak Etanol Mikroalga Laut Tetraselmis chuii. Jurnal Pangan dan Agroindustri. 2(2):121-126.

Santoso, J., S. Anwariyah, R. O. Rumiantin, A. P. Putri, N. Ukhty and Y. Yoshie-Stark. 2012. Phenol Content, Antioxidant Activity and Fibers profile ofFour Tropical Seagrasses from Indonesia. Journal of Coastal Development, 15 (2) : 189-196

Suhartono, E., Fujiati, dan I. Aflanie. 2002. Oxygen Toxicity By Radiation And Effect Of Glutamic PiruvatTransamine (GPT) Activity Rat Plasma After Vitamin C Treatment. Prosiding. International Seminar on Environmental Chemistry and Toxycology.Yogyakarta.

Yuniarifin, H, Bintoro VP, Suwarastuti A. 2006. Pengaruh Berbagai Konsentrasi Asam Fosfat pada Proses Perendaman Tulang Sapi terhadap Rendemen, Kadar Abu dan Viskositas Gelatin. Journal Indon Trop Anim Agric. 31(1) : 55-61.

Published

2018-01-22

How to Cite

Dewatisari, W. F., Rumiyanti, L., & Rakhmawati, I. (2018). Rendemen dan Skrining Fitokimia pada Ekstrak Daun Sanseviera sp. Jurnal Penelitian Pertanian Terapan, 17(3), 197-202. https://doi.org/10.25181/jppt.v17i3.336

Issue

Section

Artikel