Ekstraksi Pektin dari Limbah Kulit Buah Carica Dieng (Carica pubescens)
DOI:
https://doi.org/10.25181/prosemnas.v0i0.473Abstrak
Carica in syrup processing leather waste carica produce very large.Of the 30 processingCarica in syrup produced approximately 2 tonnes of waste caricaleather in one day.Onealternative waste utilization caricaleather is to take pektinnya.This study aims to determinethe proper temperature for the utilization of leather waste carica used as a source of pectin.Research design used was completely randomized design (CRD) with 3 treatments heating temperature is 30 0 C temperature, a temperature of 60 0C, and a temperature of 90 0 C with a long heating time of 90 minutes, with repeat 5 times.The results showed that pectin extracted from the leathercarica produce yield between 4.62 to 5.89%, ash content of 0.92 to 0.96%., Methoxyl content of 6.89 to 8.15%. galakturonat levels of 21.39 to 22.74% and the equivalence weight from 1.43 to 1.90. Extraction of pectin leather temperature Carica dieng is 90 o C.Keywords :leather waste carica, pectin, the extraction temperatureUnduhan
Referensi
Pratiwi dkk : Ekstraksi Pektin Dari Limbah Kulit Buah Carica Dieng(Carica pubescens)
Prosiding Seminar Nasional Pengembangan Teknologi Pertanian V Polinela 2016 167
Shaha, Ranajit K., Nayagi A.P., Punichelvana, Asrul A. 2013. Optimized extraction Condition and
Characterization of Pectin from kaffir Lime. Research Journal of Agriculture and Forestry Sciences
vol.1(2), 1-11.
Sudarmadji, S., B. Haryono dan Suhardi. 1996. Prosedur Analisa untuk Bahan Makanan dan Pertanian.
Liberty Yogyakarta.
Sulihono. A, Benyamin Tarihoran, Tuti Emilia Agustina. 2012. Pengaruh Waktu, Temperatur, Dan Jenis
Pelarut Terhadap Ekstraksi Pektin Dari Kulit Jeruk Bali (Citrus Maxima) Jurnal Teknik Kimia No. 4,
Vol. 18, Desember 2012.
Yujaroen, P., U. Supjaroenkul and Rungrodnimitchai.2008. Extraction of pectin from sugarpalm meat.
Thammasat International Journal Science Technology Vol. 13 (44-47)Akhmalludin dan Arie, 2014. Pembuatan Pektin Dari Kulit Cokelat dengan Cara Ekstraksi. Skripsi.
Universitas Diponegoro, Semarang.
Budiyanto. A. dan Yulianingsih. 2008. Pengaruh Suhu Dan Waktu Ekstraksi Terhadap Karakter Pektin Dari
Ampas Jeruk Siam (Citrus nobilis L) J. Pascapanen 5(2) 2008: 37-44
Athika, Wignyanto dan Lailatul, 2009.Pelarut dan Lama Ekstraksi Terbaik Dalam Pembuatan Pektin Dari
Limbah Buah Nangka (Jerami dan Kulit).Skripsi. Universitas Brawijaya, Palembang.
Constenla, D. and Lozano, J.E. (2003). Kinetic Model of Pektin Demethylation. Latin American Applied
Research 33:91–96.
Fitriani. 2003. Ekstraksi dan Karakterisasi Pektin dari Kulit Jeruk Lemon (Citrus Medica Var Lemon).
Skripsi. Jurusan Teknologi Industri.
Food Chemicals Codex. 1996. Pektins. https://archive.org/stream/gov.law.nas.food.1996/nas.food.
_djvu.txt
Hasbullah. 2001. Teknologi Tepat Guna Agroindustri Kecil Sumatera Barat – Pektin Jeruk. Jakarta: Dewan
Ilmu Pengetahuan, Teknologi dan Industri Sumatera Barat.
Hariyati,N. 2006. Isolasi Dan Karakterisasi Pektin Dari Limbah Proses Pengolahan Jeruk Pontianak (Citrus
nobilis var microcarpa).Skripsi.Fakultas Teknologi Pertanian Institut Pertanian Bogor. Bogor.
Injilauddin A.S., Musthofa Lutfi dan Wahyunanto Agung Nugroho.2015. Pengaruh Suhu dan Waktu pada
Proses Ekstraksi Pektin Dari Kulit Buah Nangka (Artocarpus Heterophyllus), Jurnal Keteknikan
Pertanian Tropis dan Biosistem Vol. 3 No. 3, Oktober 2015, 280-286
Larasati, D., Haslina dan Bambang Kunarto, 2013, Kajian Pemanfaatan Limbah Biji Carica Dieng (Carica
Candamarcensis Hok) Sebagai Alternatif Minyak Makan. Laporan penelitian. Jurusan Teknologi
Pertanian Universitas Semarang.
Kliemann, E., K.N. de Limas, E.R. Amante, E.S.Prudencio, R.F.Teofi lo, M.M.C. Ferriera andR.D.M.C.
Amboni. (2009). Optimisation ofpectin acid extraction from passion fruit peel(Passiflora edulis
flavicarpa) using responsesurface methodology. International Journal ofFood Science and Technology
: 476 – 483.
Muhidin, D. 1999. Agroindustri Papain dan Pektin. Penebar Swadaya. Jakarta. 58. P. Nurviani, Bahri, S. Dan
Sumarni, N.K., 2014, Ekstraksi dan Karakterisasi Pektin Kulit Buah Pepaya (Carica papaya L.)
Varietas Cibinong, Jinggo dan Semangka. Online Jurnal of Natural Science. Vol. 3 (3) : 322 – 330.
Nurdjanah, N. dan S. Usmiati. (2006). Ekstraksi dankarakterisasi pektin dari kulit labu kuning.Jurnal
Penelitian Pascapanen Pertanian,Volume 3(1):13–23
Prasetyowati, Karina dan Healty, 2009.Ekstraksi Pektin Dari Kulit Mangga. Jurnal Teknik Kimia, No. 4,
Vol. 16, Desember 2009.