Aplikasi Kulit Nanas (Ananas comosus L. Merr) Fermentasi dalam Ransum untuk Menunjang Produktivitas Ayam Joper (jawa Super) Fase Finisher

Authors

  • S Abadi Politeknik Negeri Lampung
  • A A Candra
  • Z Zairiful

DOI:

https://doi.org/10.25181/peterpan.v4i2.2618

Keywords:

fermented pineapple skin, Joper chicken, productivity

Abstract

Joper chicken is a poultry the result of a cross between a rooster and a purebred chicken.  The research of this study was to analyze the effect of using fermented pineapple skin flour (Ananas comosus (L). Merr) in rations on the productivity of joper chicken in the finisher phase.  The study was conducted on 90 joper chickens from the age of 1 day (DOC) to the age of 65 days.    This research used a paired sample t test with 2 treatments and 15 replications, the treatments were P0 (control ration of 0% TKNF), and P1 (ration added 10% of TKNF).  The data obtained from the study were calculated using Microsoft Excel and analyzed using SPSS. The results of the study showed that the use of fermented pineapple peel flour did not have a significant effect (P>0.05) on the observed parameters. the parameters analyzed were ration consumption, PBT, FCR, and IOFCC. The results showed that the P0 and P1 treatments were ration consumption of 1.860 g/head and 1.877 g/head, PBT of 688 g/head and 697 g/head, FCR of 2.70 and 2.69, and IOFCC of Rp. 14.787.00 and Rp. 15.731.00.

Downloads

Download data is not yet available.

References

Basuki, P. 2002. Pengantar ilmu ternak potong dan kerja. Bahan kuliah. Yogyakarta. Fakultas Peternakan Universitas Gadjah Mada.

Ichwan, W. M. 2003. Membuat Pakan Ayam Ras Broiler. Jakarta. Agro media Pustaka.

Iskandar, S. 2006. Tatalaksana Pemeliharaan Ayam Lokal. Cianjur. Balai Penelitian ternak.

Islamiyati, R. 2014. Nilai nutrisi campuran feses sapi dan beberapa level ampas kelapa yang difermentasi dengan em-4. Buletin Nutrisi dan Makanan Ternak.

Martini. 2002. Pemanfaatan kulit buah coklat sebagai pakan alternatif dalam ransum broiler. Skripsi. Padang. Fakultas Peternakan Universitas Andalas.

Mubarak, P. R., L.D. Mahfudz., dan D. Sunarti. 2018. Pengaruh pemberian probiotik pada level protein pakan berbeda terhadap perlemakan ayam kampung. Jurnal Sain Peternakan Indonesia. 13(2): 1337-143.

Nurhayati. 2013. Penampilan ayam pedaging yang mengkonsumsi pakan mengandung kulit nanas disuplementasi dengan yoghurt. Jurnal Agripet 13(2) : 15-20.

Ramadhan, R. 2016. Pengaruh dosis dan lama inkubasi multi enzim natura terhadap protein dari kulit nanas (Ananas comosus L. Merr.) Skripsi. Padang. Fakultas Peternakan Universitas Andalas.

Rasyaf, M. 2006. Beternak Ayam Pedaging. Jakarta. Penebar Swadaya.

Sukmawati, N.M.S., I.P. Sampurna, M. Wirapartha, N.W. Siti, dan I.N. Ardika. 2015. Penampilan dan komposisi fisik karkas ayam kampung yang diberi jus daun papaya terfermentasi dalam ransum komersial. Majalah Ilmiah Peternakan. 18 (2): 39-43

Suprijatna, E., U. Atmomarsono dan R. Kartasudjana. 2005. Ilmu Dasar Ternak Unggas. Jakarta. Penebar Swadaya.

Syahayani, M. 2020. Pengaruh limbah buah nanas (Ananas comosus L. Merr) terfermentasi dalam pakan terhadap produktivitas broiler. Jurnal Peternakan Terapan (PETERPAN). Vol. 2(2): 36-41.

Sukmaya dan Rismayanti. 2010. Petunjuk Peternak Unggas. Balai Pekajian Teknologi Pertanian (BPTP) Jawa Barat. Jawa Barat.

Wiharto. 1999. Pengantar Ilmu Peternakan. Universitas Brawijaya. Malang.

Wulandhari, P. S., Diana. R., Titik. S. 2017. Pengaruh kombinasi ekstrak nanas dalam pakan buatan dan probiotik pada media terhadap efisiensi pemanfaatan pakan dan pertumbuhan ikan tawes (Puntius javanicus). Jurnal of Aquaculture Management and Technology. Vol. 6., No. 4.

Downloads

Published

2022-12-25

How to Cite

Abadi, S., Candra, A. A., & Zairiful, Z. (2022). Aplikasi Kulit Nanas (Ananas comosus L. Merr) Fermentasi dalam Ransum untuk Menunjang Produktivitas Ayam Joper (jawa Super) Fase Finisher. PETERPAN (Jurnal Peternakan Terapan), 4(2), 58-63. https://doi.org/10.25181/peterpan.v4i2.2618

Issue

Section

Artikel