Pengaruh Pemberian Tepung Kiambang (Salvinia molesta) Terfermentasi dalam Ransum terhadap Performa Ayam Jawa Super (Joper)

Authors

  • H Angelina Poltek
  • N Nurhayati
  • A A Candra

DOI:

https://doi.org/10.25181/peterpan.v3i2.2242

Abstract

This study aims to analyze the effect of giving fermented kiambang ( Salvinia molesta) flour on the performance of super Javanese chicken (joper) the research was conducted at the Lampung State Polytechnic enclosure. As many as 100 joper chickens are kept. Experimental research, using two treatments, namely for control 100% commercial feed and the second treatment with 10% fermented kiambang flour. This result does not affect the performance on the joper chickens. This can be seen from the data on ration consumtion, body weight gain, ration conversion, and mortality. However, fermented kiambang can be used as an alternative as a commercial feed mixture.the weight of the hen given the 10% kiambang is 734, 16 g

Downloads

Download data is not yet available.

References

Akter, M. S. D. Chowdhury, Y. Akter dan M. A. Khatun. 2011. Effect of duckweed (Lemna minor) meal in the diet of laying hen and their performance. Bangladesh Res. Pub. J. 5 (3): 252--261.

Amrullah KI. 2004. Nutrisi Ayam Pedaging. Lembaga Satu Gunung Budi. Bogor

Anderson, K. E., Z. Lowman, A. M. Stomp., dan J. Chang. 2011. Duckweed as a feed ingredient in laying hen diets and its effect on egg production and composition. Int. J. of Poult. Sci.10 (1):4--7.

Azizi, B, G., Sadeghi, A., Karimi, F., dan Abed. 2011. Effect of dietary energy and protein dilution and time of feed replacement from starter to grower on broiler chickens performance. Jurnal of Central European Agriculture. 12 (1) : 44 – 52.

Ichwan. 2003. Membuat Pakan Ayam Ras Pedaging. PT Agromedia Pustaka Utama. Jakarta

Mangisah, I., Sukamto, B., Wahyono, F., Suthama, N., dan Yuniant, D.V. 2018. Perbaikan pakan untuk meningkatkan produktivitas ayam kampung super di Kecamatan Plantungan Kabupaten Kendal. Jurnal DIANMAS 7(1): 35--40.

Manurung, J. E. 2011. Performa Ayam Broiler pada Frekuensi dan Waktu Pemberian Pakan yang Berbeda. Skripsi. Departemen Ilmu Produksi dan Teknologi Peternakan Fakultas Peternakan. Institut Pertanian. Bogor.

Martini. 2002. Pemanfaatan Kulit Buah Coklat sebagai Pakan Alternatif dalam Ransum Broiler. Skripsi. Fakultas Peternakan Universitas Andalas. Padang.

Rosani, U. 2002. Performa Itik Lokal Jantan Umur 4-8 Minggu dengan Pemberian Kayambang (Salvinia molesta) dalam Ransumnya. Jurusan Ilmu Nutrisi dan Makanan Ternak, Fakultas Peternakan, Institut Pertanian Bogor. Skripsi. Sarjana Peternakan. Bogor.

Scott, M. L., M. C. Nesheim dan R. J. Young. 1982. Nutrition of the Chicken. 3rd Ed. ML. Scott and ASS. Ithaca.

Setiowati, A. N. 2001. Pengukuran Retensi Nitrogen dan Enargi Metabolis Kayambang (Salvinia molesta) Pada Itik Lokal. Skripsi Jurusan Ilmu Nutrisi dan Makanan Ternak. Fakultas Peternakan Institut Pertanian Bogor.

Tampubolon, B P. 2012. Pengaruh Imbangan Energi dan Protein Ransum terhadap Energi Metabolis dan Retensi Nitrogen Ayam Broiler. eJurnal Mahasiswa Universitas Padjadjaran 1 (1): 1—7.

Wahju, J. 2004. Ilmu Nutrisi Ternak. Gajah Mada University Press. Yogyakarta.

Wicaksono, D. Kurtini, T, dan Nova, K. 2015. Perbandingan Fertilitas, Susut Tetas, Daya Tetas, dan Bobot Tetas Ayam Kampung pada Peternakan Kombinasi. JIPT 1(2): 1—8.

Zaman, Q. Suparno, G., dan Hariani, D. 2013. Pengaruh kiambang (Salvinia molesta) yang difermentasi dengan ragi tempe sebagai suplemen pakan terhadap peningkatan biomassa ayam pedaging. LenteraBio: Berkala Ilmiah Biologi 2(1): 131—137.

Zulfanita, Roisu, E. M., Dyah P. U. 2011. Pembatasan Ransum Berpengaruh terhadap Pertambahan Bobot Badan Ayam Broiler pada Periode Pertumbuhan. Mediagro: Jurnal Ilmu-Ilmu Pertanian 7 (1): 60—67.

Downloads

Published

2022-01-13

Issue

Section

Artikel