Prevalensi Bakteri Coliform dan Escherichia coli pada Daging Kambing yang Dijual di Pasar Tradisional Kota Bandar Lampung

Authors

  • N Riffiandi Politeknik Negeri Lampung
  • G G Maradon
  • V R Pertiwi

DOI:

https://doi.org/10.25181/peterpan.v3i1.2199

Abstract

Meat is an animal product which is a source of protein for human life. The research aimed to determine of contamination of coliform and E. coli in Goat Meet from traditional market in Bandar Lampung. Survei method used in this research and the data were analized descriptively. Sample was taken from 5 traditional market in Bandar Lampung  (Pasar Koga, Pasar Bambu Kuning, Pasar Way Kandis, Pasar Tamin dan Pasar Tugu) each 250 gr. Sample was analized in Lampung Veterinary Center Laboratory. The lowest contamination of coliform got from Pasar Bambu Kuning with <3,6 MPN/gr and the highest got from Pasar Tugu and Pasar Tamin with 1100 MPN/gr. Therefore, contamination of E. coli from all markets is <101. The result showed all meat in traditional market indicated contamination of Coliform and Escherichia coli.

Downloads

Download data is not yet available.

References

Arnia dan Warganegara, E. 2013. Identifikasi kontaminasi bakteri Coliform pada daging sapi segar yang dijual di pasar sekitar Kota Bandar Lampung. MAJORITY (Medical Journal of Lampung University). 2(5): 43—50.

Badan Standar Nasional. 2009. (SNI 7388:2009). Batas Maksimum Cemaran Mikroba Dalam Pangan. Badan Standarisasi Nasional. Jakarta

Erickson, M.C. dan Doyle M.P. 2007. Food as a vehicle for transformation of shiga toxin produxing Escherichia coli. J. Food Prot. 70: 2426-2449.

Fardiaz, S. 1992. Mikrobiologi Pengolahan Pangan Lanjut. Depertemen Pendidikan dan Kebudayaan Direktorat Jenderal Pendidikan Tinggi Pusar Antar Universitas Pangan dan Gizi. Institut Pertanian Bogor. Bogor

Jiwintarum, J., Agrijanti, dan Septiana, B.L. 2017. Most probable number (MPN) Coliform dengan variasi volume media lactose broth single strength (LBSS) dan lactose broth double strength (LBDS). Jurnal Kesehatan Prima. 11 (1) : 11-17.

Miranti, D., Ismail, dan Razali. 2017. Jumlah cemaran bakteri Escherichia coli pada daging kambing di pasar tradisional Kota Banda Aceh. JIMVET. 01(4):631-636.

Lawrie, R. A. 2003. Ilmu Daging. Edisi ke-5. Diterjemahkan oleh Aminuddin Parakkasi. Universitas Indonesia. Jakarta.

Rahayu, W.P., Nurjanah, dan Komalasari, E. 2018. Escherichia coli: Patogenitas, Analisis dan Kajian Resiko. IPB Press. Kota Bogor.

Soeparno. 2009. Ilmu dan Teknologi Daging. Gadjah Mada University Press. Yogyakarta.

Soeparno. 2011. Ilmu Nutrisi dan Gizi Daging. Gadjah Mada University Press. Yogyakarta.

Sugiyoto, Adhiyanto, K., dan Wanniatie, V. 2015. Kandungan mikroba pada daging sapi dari beberapa pasar tradisional di Bandar Lampung. Jurnal Ilmiah Peternakan Terpadu. 3(2): 27-30.

Downloads

Published

2021-11-18

How to Cite

Riffiandi, N., Maradon, G. G., & Pertiwi, V. R. . (2021). Prevalensi Bakteri Coliform dan Escherichia coli pada Daging Kambing yang Dijual di Pasar Tradisional Kota Bandar Lampung. PETERPAN (Jurnal Peternakan Terapan), 3(1), 10-14. https://doi.org/10.25181/peterpan.v3i1.2199

Issue

Section

Artikel