Preferensi dan Permintaan Gula Pasir Konsumen Rumah Tangga di Kota Bandar Lampung
DOI:
https://doi.org/10.25181/jofsa.v6i1.2185Keywords:
Atributes, Demand, Sugar, PreferenceAbstract
This study aims to The purpose of this study was to analyze the preferences, demands and determinants of household consumer sugar demand in Bandar Lampung City. The research data were collected in Kemiling, Way Halim, Tanjung Karang Barat and Tanjung Karang Timur subdistricts, Bandar Lampung City. The method used is a survey method with multistage random sampling technique. Research respondents were housewives totaling 100 households. Data analysis used conjoint analysis, descriptive statistical methods and multiple linear regression. Data collection was carried out in January-March 2021. The result is that the sugar that consumers prefer is packaged sugar with a smooth texture and white color, measuring one kilogram with a price range of Rp. 11.500 – Rp. 13,000. The product attributes that are considered the most important to the least important in order are the attributes of type, texture, color, size, and price. The pattern of household consumer sugar demand based on the brand that is widely used is Gulaku sugar with an average sugar purchase of 0.57 kilograms per capita per month. The determinants of demand for granulated sugar are the price of sugar and the number of family members.Downloads
References
Abda’u, R. T., Arifin, B., & Ibnu, M. 2021. Preferensi Konsumen Terhadap Buah-Buahan Di Kota Bandar Lampung. Jurnal Ilmu-Ilmu Agribisnis, 9 (2), pp.301-308.
Adiyoga, W., & Nurmalinda, N. 2013. Analisis Konjoin Preferensi Konsumen terhadap Atribut Produk Kentang, Bawang Merah, dan Cabai Merah. Jurnal Hortikultura, 22(3), pp.292-302.
Badan pusat statistik. 2019. Statistik Tebu Indonesia, Indonesia Sugar Cane Statistic. Biro Pusat Statistik. Jakarta.
Badan pusat statistik Provinsi Lampung.2019. Pola Konsumsi Penduduk Provinsi Lampung 2019. BPS Provinsi Lampung. Lampung.
Badan Pusat Statistik Kota Bandar Lampung. 2021. Kota Bandar Lampung Dalam Angka 2020. BPS Kota Bandar Lampung. Bandar Lampung.
Bandrang, T.N.2015 Analisis Permintaan Telur Ayam Ras (Suatu Kasus di Kecamatan Seruyan Hilir Kabupaten Kuala Pembuang Kalimantan Tengah). Mimbar Agribisnis : Jurnal Pemikiran Masyarakat Ilmiah Berwawasan Agribisnis,1(1),pp.55-64.
Deviana. I., Kusrini, N. & Suyatno, A., 2014. Analisis permintaan rumah tangga terhadap beras produksi Kabupaten Kubu Raya. Jurnal Social Economic of Agriculture, 3(2), pp. 53-67.
Habib, A., Risnawati, R.2018. Analisis Faktor – Faktor Yang Mempengaruhi Permintaan Buah Pepaya Impor Di Kota Medan. AGRIUM: Jurnal Ilmu Pertanian, 21(2), 127–135.
Hadi, N. H., Zaki, I., & Fatihin, M. K. 2020. The Preference and Prospects of Sugar Needs in Micro, Small and Medium Enterprise Industries of Food and Beverage in Surabaya City. International Journal of Innovation, 10(12),pp.339-351.
Heriyanto, H. 2017. Analisis Pola Konsumsi Dan Faktor-Faktor Yang Mempengaruhi Pengeluaran Konsumsi Pangan Pokok Rumahtangga Di Provinsi Riau. Dinamika Pertanian, Jurnal Dinamika Pertanian, 33(1), 29–38.
Ihwah, A., Saputra, H. A., Deoranto, P., Dewi, I. A., & Rahmah, N. L. 2020. Analisis Konjoin Untuk Mengukur Preferensi Konsumen Terhadap Atribut Kertas Seni Dari Sabut Pinang Sirih (Areca Catechu L.) dan Kertas Koran. Jurnal Teknologi Pertanian, 21(1), 39–48.
Ikmanila, R., Mukson & Setiyawan, H. 2018. Analisis preferensi konsumen rumah tangga terhadap teh celup di Kota Semarang. Jurnal Optimum, 8(1), pp. 1–14
Islamiyah, F., Manumono, D., & Astuti, A. 2019. Consumer preferences analysze to buying" gulaku" brand of sugar products in Yogyakarta City. Jurnal ilmiah agritas, 3(2), pp.12-20.
Julianisa, R. D., Safitri, D., & Yasin, H. 2016. Analisis Konjoin Full Profile Dalam Pemilihan Bedak Untuk Mahasiswi Departemen Statistika Universitas Diponegoro. Jurnal Gaussian,5(4),pp.747-756.
Majasoka, L., Sumarwan, U., & Muflikhati, I. 2020. Perilaku Konsumen Gula Pasir: Keterkaitannya dengan Pengetahuan Label, Bauran Pemasaran, dan Kesadaran Merek. Jurnal Ilmu Keluarga dan Konsumen, 13(3), 289–302.
Prasetyo, R. E., Sayekti, W. D., & Kasymir, E. 2019. Tingkat Kepuasan Dan Faktor-Faktor Yang Mempengaruhi Permintaan Tempe Oleh Konsumen Rumah Tangga Di Kota Bandar Lampung. Jurnal Ilmu-Ilmu Agribisnis, 6(4), 368-373.
Putriasih, N. W., Sayekti, W. D. & Adawiyah, R. 2015. Pola permintaan dan loyalitas pedagang soto terhadap bihun tapioka di Kecamatan Purbolinggo Kabupaten Lampung Timur. Jurnal Ilmu-Ilmu Agribisnis. 3(4), pp. 426–430.
Sagala, I. M., Suryadi., & Ardhiana.2020. Analisis Faktor-Faktor Yang Mempengaruhi Permintaan Kedelai Di Provinsi Sumatera Utara. Jurnal Penelitian Agrisamudra. 7 (1),pp. 1-13.
Sayekti, W. D., & Lestari, D. A. H. & Ismono, H.2021. Kontribusi beras siger dalam pola konsumsi pangan rumah tangga konsumen beras siger di Provinsi Lampung. Journal of Food System and Agribusiness, 5(1), pp. 1-10.
Sofa, A. dan Sukoco, B.M. 2019. Preferensi konsumen gula pasir terhadap produk, harga, promosi, dan distribusi. Jurnal Ekonomi dan Bisnis Airlangga, 29(1), pp.1-14.
Sundari, R.S. & Umbara, D.S., 2019. Preferensi konsumen terhadap produk agroindustri abon ikan. Jurnal MEBIS (Manajemen dan Bisnis), 4(1), pp.36-43.
Syahrir., Taridala,S.A.A., & Bahari.2015.Preferensi konsumen beras berlabel. Jurnal Agriekonomika, 4(1), pp.10-21.
Vidyaningrum, A., Sayekti, W. D., & Adawiyah, R. 2016. Preferensi Dan Permintaan Konsumen Rumah Tangga Terhadap Bihun Tapioka Di Kecamatan Purbolinggo Kabupaten Lampung Timur. Jurnal Ilmu-Ilmu Agribisnis (JIIA),4(2),pp.200-208.
Wardhani, W., Sumarwan, U., & Yuliati, L. N. 2015. Pengaruh Persepsi dan Preferensi Konsumen terhadap Keputusan Pembelian Hunian Green Product. Jurnal manajemen dan organisasi, 6 (1),pp.45-63.
Yanti, N. M. S. W., Susrusa, K. B., & Listiadewi, I. A. 2019. Faktor-faktor yang Mempengaruhi Permintaan Konsumen terhadap Cabai Rawit di Kota Denpasar Provinsi Bali. Jurnal Agribisnis dan Agrowisata (Journal of Agribusiness and Agritourism), 8(2),pp.165-174.
Zukryandry, Zukryandry and Hidayat, Beni and Berliana, Dayang. 2019. Analisis Preferensi Konsumen dan Proksimat Cookies Bebas Gluten Berbahan Baku Tepung Ubi Kayu (Manihot utilissima) Tinggi Protein. Journal of Food System & Agribusiness. Hal 63-71. https://doi.org/10.25181/jofsa.v3i2.1533
Downloads
Published
How to Cite
Issue
Section
License
Copyright (c) 2022 Journal of Food System and Agribusiness
This work is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License.
With the receipt of the article by the Journal of Food System and Agribusiness Editorial Board and the decision to be published, then the copyright regarding the article will be diverted to the Journal of Food System and Agribusiness.
Politeknik Negeri Lampung as the publisher of the Journal of Food System and Agribusiness holds the copyright regarding all the published articles in this journal.
Politeknik Negeri Lampung has the right to multiply and distribute the article and every author is not allowed to publish the same article that was published in this journal.
The manuscript authenticity and copyright statement submission can be downloaded ON THIS FORM. Fill out the form and submit as a supplementary file.
All publications by Journal of Food System and Agribusiness is licensed under a Creative Commons Attribution Non-Commercial 4.0 International License.