Break Even Point sebagai Alat Perencanaan Laba pada PT Perkebunan Nusantara VIII Kebun Rancabali Bandung - Jawa Barat

Penulis

  • Dyah Puspasari Program Studi Akuntansi pada Politeknik LPP Yogyakarta
  • Tri Handayani Program Studi Akuntansi pada Politeknik LPP Yogyakarta

DOI:

https://doi.org/10.25181/esai.v10i2.792

Abstrak

Rancabali Tea Garden located in District Rancabali Bandung Regency West Java Province is one company that processes black tea. This company is a family business that has started operating optimally since 1870. In order to keep exist in tea agribusiness and can make policy about production, price, and cost, hence an analysis about Break Even Point (BEP) to the company is needed. The objective of this research is to calculate the production and revenue of Rancabali Tea Garden in order to achieve Break Even Point, to analyze the economic profitability of Rancabli Tea Garden, and to examine the benefits of Rancabali Tea Garden if there is a change of product selling price, production cost, and production amount. The method used in this research is descriptive method, with an implementation of technique in the form of case study. The research location and the sample were selected purposively (PT. Perkebunan Nusantara VIII Rancabali Tea Garden of Rancabali District Bandung Regency West Java Province). It is found that the production and reception of Rancabali Tea Garden in the event of Break Even Point is 519 Kg and Rp.9,684,142 for 2013, 502 Kg and Rp.10,343,280 for the year 2014, and 521 Kg and Rp.11,145,772 for 2015. Economic Profitability of Rancabali Tea Garden in 2013 is 68%, by 2014 by 73% and by 2015 by 81%. This shows that Rancabali Tea Garden is already effective in using its wealth to generate profits. Keywords: Break Event Point, Profit Planning, Tools

Unduhan

Data unduhan belum tersedia.

Referensi

Adisaputra, Gunawan, Marwan Asri. 2000. Anggaran Perusahaan (Business Budgeting), Prinsip, Mekanisme dan Teknik Penyusunannya.Yogyakarta: BPFE.

Amelia Putri, Diva. 2010. Penerapan CostVolume-Profit Analysis Sebagai Alat Bantu Dalam Perencanaan Penjualan Atas Target Laba Yang Ditetapkan. Jurnal Ilmiah Akuntansi Akurat. 1 (3): 145-153.

Assa, Rina Lidia. 2013. Analisis Cost-VolumeProfit Dalam Pengambilan Keputusan

Perencaan Laba Pada PT. Tropica Cocoprima. Jurnal EMBA. 1 (3): 591601.

Bustami, Bastian, Nurlela. 2006. Akuntansi Biaya: Kajian Teori dan Aplikasi. Yogyakarta: Graha Ilmu.

Christina, Ellen, dkk. 2001. Anggaran Perusahaan Suatu Pendekatan Praktis.Jakarta: Gramedia Pustaka Utama.

Cushing, Barry E. 1983. Editor. Sistem Informasi Akuntansi dan Organisasi Perusahaan. Jakarta: Erlangga.

Duyo, Sheila F. 2013. Analisis Cost-VolumeProfit Untuk Perencanaan Laba Pada Hotel Sintesa Peninsula. Jurnal EMBA. 1 (3): 603-610.

Garrison, Ray H, Noreen, Eric W, Brewer, Peter C. 2006. Editor. Akuntansi Manajerial. Jakarta: Salemba Empat.

Halim, Abdul, dkk. 2000. Sistem pengendalian Manajemen. Yogyakarta.

Hansen, Don R, Maryanne M. Mowen. 2006. Mananjemen Biaya, Akuntansi dan Pengendalian. Jakarta: Salemba Empat.

Ismail, Ressa. 2013. Hubungan Biaya-VolumeLaba Pada Perum Bulog Sub Divre Ternate. Jurnal EMBA. 1 (3): 11491156.

Kotler, Philip. 2004. Manajemen Pemasaran. Jakarta: PT Prenhallinda.

Kuncoro, M. 2009. Metode Riset Untuk Bisnis & Ekonomi. Jakarta: Erlangga.

Mulyadi. 2005. Akuntansi Biaya. Yogyakarta: UPP AMP YKPN

Prasetyo, Wahyudi. 2010. Analisis Break Event Point Pada Industri Pengolahan Tebu Di Pabrik Gula (PG) Mojo

Kabupaten Sragen. Jurnal Riset Akuntansi Keuangan. 3 (1): 576-585.

PTPN VIII. 2013. Annual Report. Bandung: PTPN VIII.

PTPN VIII. 2014. Annual Report. Bandung: PTPN VIII.

PTPN VIII. 2015. Annual Report. Bandung: PTPN VIII.

PTPN VIII. 2015. Pedoman dan Petunjuk Kerja RKAP. Bandung: PTPN VIII.

Samahati, Ricky Budiman. 2013. Analisis Biaya Volume Laba Sebagai Alat Bantu Perencanaan Laba PT. Bangun Wenang Beverages Company. Jurnal EMBA. 1 (3): 181-188.

Satriani, Sapiadi. 2015. Analisis Cost Volume Profit Sebagai Alat Perencanaan Laba Jangka Pendek Pada CV. Mentari Dempo Indah Pangkal Pinang. JIABK. 3 (2): 137-145 .

Sekaran, Uma. 2006. Editor. Research Methods For Bussiness. Jakarta: Salemba Empat.

Sihombing, Selfinta B. 2013. Analisis Biaya, Volume, Laba Sebagai Alat Bantu Perencanaan Laba Pada Hotel Seona Manado. Jurnal EMBA. 1 (3): 10092018.

Simamora, Henry. 1999. Akuntansi Manajemen. Yogyakarta: Salemba Empat.

Wijaya, Venny. 2011. Peranan Analisis Cost Volume Profit Dalam Upaya Merencanakan Laba Perusahaan. Jurnal Ilmiah Akuntansi Akurat. 2 (4): 273280.

Usry, Milton F, Hammer, Lawrence H. (1995). Editors. Akuntansi Biaya : Perencanaan dan Pengendalian. Jakarta: Erlangga.

##submission.downloads##

Diterbitkan

2018-04-12

Terbitan

Bagian

Artikel