Efektivitas Daun Singkong (Manihot esculenta) Var. Malang 1 Sebagai Pereduksi Kadar Formalin Pada Udang Putih (Pennaeus vannamei)

Wirawan Wirawan, Lorine Tantalu, Gatut Suliana

Abstract


Miscarriage of formalin used as preservative agent for highly perishable commodity was remained problem. Among the fishermen and fish seller tend to use this compound to prolong the commodity to avoid decay. Moreover, great protein for human health is common come from fisheries product. Saponin compound could reduce formaldehyde levels in white shrimp. Cassava leaf var. Malang 1 which abandoned in Malang contains saponin compounds 3,8% w/w. This research used white shrimp which are soaked in formalin solution and then soaked in cassava leaf extract. The experimental design was used a completely randomized design (CRD) with 2x4 factorials. The experiment used two factors, there are concentration of cassava leaf extract (3%, 6% and 9%) which 0% as control and soaked time (0, 15, 30 and 60 minutes) store in room temperature. The main focus parameter used formaldehyde test by applied formalin test kit. The result showed that by soaked by using cassava leaf extract could reduce began at 0 minutes and more extremely great reducer in 60 minutes in 3% consentration of cassava leaf extract. 


Keywords


formalin, fisheries product, saponin, white shrimp

References


Adawyah, R. 2007. Pengolahan dan Pengawetan Ikan. Penerbit Bumi Aksara. Jakarta

Balitkabi Litbang Pertanian. 2016. Pangan Sehat dan Cantik dari Ubi. http://balitkabi.litbang.pertanian.go.id/. [akses tanggal 31 Juli 2017].

Damayanti, E., W.F. Ma’ruf, dan I. Wijayanti. 2014. Efektivitas Kunyit (Curcuma lunga Linn) Sebagai Pereduksi Formalin pada Udang Putih (Penaeus merguensis) Penyimpanan suhu dingin. Jurnal Pengolahan dan Bioteknologi Hasil Perikanan. Vol 3. No. 1. pp. 98 – 107

Dwimayasanti, R. W.F. Ma’ruf dan P.H. Riyadi. 2014. Efektivitas Larutan Daun Kedondong (Spondias sp.) Sebagai Pereduksi Kadar Formalin Pada Fillet Ikan Bandeng (Chanos chanos Forsk) Selama Penyimpanan Dingin. Jurnal Pengolahan dan Bioteknologi Hasil Perikanan. Vol. 3. No. 2. pp. 44 – 51

Fadhilah, A.P., W.F. Ma’ruf, dan L. Rianingsih. 2013. Efektivitas lidah buaya (Aloe vera) Didalam Mereduksi Formalin Pada Fillet Ikan Bandeng (Chanos chanos Forsk) Selama Penyimpanan Suhu Dingin. Jurnal Pengolahan dan Bioteknologi Hasil Perikanan. Vol. 2. No. 3. pp. 21 – 30.

Gie,K.K. 2005. Mengatasi Bencana Ekonomi Nasional. Dalam HMT Oosunggu. Jakarta. LKSN

Gunawan, D dan Mulyani S. 2004. Ilmu Obat Alam (Farmakognasi). Jilid I. Penerbit Swadaya. Jakarta

Gusviputri, A., NjooMeliana P.S., Aylianawati, dan Nani I. 2013. Pembuatan Sabun dengan Lidah Buaya (Aloe vera) Sebagai Antiseptik Alami. Jurnal Widya Teknik Surabaya Vol.12, No. 1

Harningsih, T dan I.T. Susilowati. 2015. Metode Reduksi Tahu Berformalin Menggunakan Varian Konsentrasi Air Garam yang Ditambahkan dengan Ekstrak Bawang Putih (Allium satiuvum L.). Jurnal KesMaDaSka.

Jannah, M. W.F. Ma’ruf dan T. Surti. 2014. Efektivitas Lengkuas (Alpinia galonga) Sebagai Pereduksi Kadar Formalin Pada Udang Putih (Penaeus merguensis) Selama Penyimpanan Dingin. Jurnal Pengolahan dan Bioteknologi Hasil Perikanan. Vol. 3. No. 1. pp. 70 – 79

Suryadi, H., M. Kurniadi, dan Y. Melanie. 2010. Analisis Formalin Dalam Sampel Ikan dan Udang Segar dari Pasar Muara Angke. Majalah Ilmu Kefarmasian. Vil. VIII. No. 3. pp. 16 – 31.




DOI: http://dx.doi.org/10.25181/jppt.v17i3.305

Refbacks

  • There are currently no refbacks.


Copyright (c) 2017 Jurnal Penelitian Pertanian Terapan

Indexing by :

          


Published by :
Unit Penelitian Pengabdian kepada Masyarakat
Politeknik Negeri Lampung
Jl. Soekarno-Hatta, No. 10, Rajabasa, Bandar Lampung, Lampung 35144.
Telp. (0721) 703995
Faks. (0721) 703995
Email: jppt@polinela.ac.id


Copyright of Jurnal Pertanian Terapan (p-ISSN 1410-5020 | e-ISSN 2407-1781)


Lisensi Creative Commons
Ciptaan disebarluaskan di bawah Lisensi Creative Commons Atribusi-BerbagiSerupa 4.0 Internasional.